Ο Λεωνίδας Τσουμάνης απαντά για τα τέλη

zagori_xeimonas_m3

Το σχόλιο του Epiruspost (δείτε εδώ) για την πρόταση του Λεωνίδα Τσουμάνη να απαλλαγούν όλοι οι κάτοικοι του Ζαγορίου από τα Δημοτικά τέλη, προκάλεσε την απάντηση του ίδιου και της παράταξής του.

Και μάλιστα σε πολύ αυστηρό ύφος αφού σπεύδει αφενός να μας μαλώσει για την κρτική και αφετέρου να μας υποδείξει… περισσότερο διάβασμα!

Η πρόταση του κ. Τσουμάνη, όπως τουλάχιστον διαβιβάστηκε από τον ίδιο στα μέσα ενημέρωσης αφορούσε στην απαλλαγή από τα τέλη του συνόλου των κατοίκων. Ο ίδιος σήμερα μας παραπέμπει σε άλλους δήμους και στις αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών οι οποίοι όμως αφορούν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Το ένα με το άλλο έχουν τεράστια διαφορά.. Γιατί το δεύτερο ισχύει με νόμο του κράτους και εφαρμόζεται τουλάχιστον από όλους τους Δήμους της Ηπείρου. Όμως δεν αφορά στο σύνολο των κατοίκων..

Αν στο Ζαγόρι βρουν τέτοιο τρόπο και καταφέρουν να ισοσκελίσουν και τα ανταποδοτικά τους στον προυπολογισμό θα είναι πράγματι μία πρωτοτυπία και μία καινοτομία στα αυτοδιοικητικά πεπραγμένα..

Η απάντηση του κ. Τσουμάνη

Στην απάντηση της παράταξης του κ. Τσουμάνη αναφέρεται:

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η πανδημία δημιούργησε τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Στο Δήμο Ζαγορίου, έναν από τους φτωχότερους δήμους της Ελλάδος, οι επιπτώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες , καθ΄ότι τα έσοδα από τις δραστηριότητες των δημοτών είναι πενιχρά και ας μην παραδειγματιζόμαστε από μεμονωμένες περιπτώσεις.

Η πολιτεία για τον λόγο αυτό επιχορήγησε τους δήμους της χώρας με σεβαστά ποσά, ανάλογα με το μέγεθος τους. Εμείς ως παράταξη ζητήσαμε την απαλλαγή των κατοίκων από τα τέλη καθαριότητας , φωτισμού και κοινοχρήστων χώρων για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία.

Σας αναφέρω ένα απόσπασμα από το σκεπτικό του Υπουργείου Εσωτερικών για την παραπάνω επιχορήγηση.

΄΄…..προκειμένου οι πολίτες να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και να ανακουφιστούν εκείνοι που έχουν πραγματικά ανάγκη …΄΄.

Ορθώς λοιπόν, αναφέρεται στο άρθρο σας, ότι ως θέση ακούγεται ενδιαφέρουσα και σαφώς ακούγεται ευχάριστα στους κατοίκους των χωριών μας που έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά ο τελικός στόχος μας είναι αυτή η θέση να υιοθετηθεί από την Δημοτική αρχή ώστε οι δημότες όχι μόνο να ακούν αλλά και να αισθάνονται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθεί να μετριάσει τις επιπτώσεις αυτές.

Όσον αφορά το άστοχο σχόλιο σας ότι ΄΄το ίδιο μπορεί να προτείνει κάθε δημοτικός σύμβουλος αντιπολίτευσης σε όλους τους Δήμους΄΄ θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση -και θα έπρεπε να την θεωρείτε και εσείς- κάθε δημοτικού συμβούλου όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης, να προτείνει μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή.

Σχολιάζοντας επίσης και θεωρώντας δεδομένο ότι δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο, σας αναφέρουμε (διότι φαίνεται ότι η πληροφόρησή σας ενδεχομένως είναι περιορισμένη) πως ΄΄Η επιβολή των τελών καθαριότητας , φωτισμού, κοινοχρήστων χώρων κ.λ.π. είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου.΄΄

Τέλος, ορθώς αναφέρεται ότι οι ασκήσεις λαϊκισμού είναι εύκολες, πόσο μάλλον όταν αυτές προέρχονται από Δημοτική Αρχή και περιορίζονται σε …λίγα κυβικά τσιμέντου και απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους και όχι στην πραγματική στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Εκτός και αν θεωρείτε ΄΄λαϊκισμό΄΄ συνολικά το σκεπτικό του Υπουργείου Εσωτερικών και ΄΄λαϊκιστές΄΄ τους εκατοντάδες Δήμους της χώρας, που συμμετέχουν σε αυτήν την δράση και μπορείτε εύκολα να τους αναζητήσετε στην διαδρομή

https://dt.govapp.gr/ActiveMunicipalities .

Συνεπώς κύριοι του EpirusPost, πού θεωρήσατε ΄΄ασκήσεις λαϊκισμού΄΄ τις απόψεις μας, παίρνοντας θέση, πιστεύοντας δυστυχώς ότι παρασυρθήκατε και βιαστήκατε να μας κριτικάρετε, θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά το σκεπτικό της επιχορήγησης.

Κλείνοντας, θεωρώ δεδομένο, ότι για την ορθή ενημέρωση των αναγνωστών σας, θα δημοσιεύσετε την παρούσα απάντησή μου στην ιστοσελίδα σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ