O κορωνοϊός, τα μέτρα, η χορηγία και οι επιστολές

Ένα ακόμη επεισόδιο στην αντιπαράθεση της Δημοτικής Αρχής με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης γράφεται τις τελευταίες ώρες.

Αποτέλεσμα είναι να επανέλθει στο προσκήνιο η χορηγία προς τον ΟΚΠΑΠΑ από το ίδρυμα OPEN SOCIETY FOUNDATIONS αλλά και η λήψη μέτρων για τον κορωνοιό με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε δια περιφοράς.

Μετά από ένα μπαράζ ανακοινώσεων η Δημοτική Αρχή πέρα από την απάντηση έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή του Δημάρχου προς το ίδρυμα OPEN SOCIETY FOUNDATIONS, την σύμβαση με τον ΟΚΠΑΠΑ, τις προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατανομή των 100 χιλιάδων της έκτακτης επιχορήγησης για τον κορωνοιό, την επιστολή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου προς όλες τις παρατάξεις στην οποία αναφέρει ότι θα γίνει εκτενής συζήτηση στο σώμα μόλις οριστικοποιηθεί η πρόταση της οικονομικής υπηρεσίας καθώς και τις επιστολές του Δημάρχου προς τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Η παράταξη του Λάζαρου Νάτση

Η παράταξη του Λάζαρου Νάτση απείχε από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας του σώματος.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Θεωρούμε ότι, εφόσον το θέμα που εισηγήθηκε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» έγινε αποδεκτό από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης υποχρεώνει τον πρόεδρο να το αποδεχτεί. Η παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή από κανέναν.

Στην κρίσιμη περίοδο που περνάμε είναι πολύ σημαντικά και τα θέματα δημοκρατίας τα οποία δεν μπορούμε να παραβλέπουμε. Ήδη έχουμε υποχρεωθεί από τις περιστάσεις να υποστούμε όλοι μας αρκετές εκπτώσεις.

Το θέμα αφορά όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι μόνο την δημοτική αρχή.

Άλλωστε ήταν μια ευκαιρία και για συμβολικούς λόγους να υπάρξει συμφωνία όλων σε βασικά μέτρα και να καταγραφούν και οι διαφορετικές απόψεις. Η Δημοτική αρχή θεωρεί για άλλη μια φορά ότι από μόνη της μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα με επάρκεια. Η ανεπάρκεια της όμως έχει γίνει φανερή σε όλους και οι προτάσεις της αντιπολίτευσης έχουν «σώσει πολλές φορές την παρτίδα» τόσο στο Δ.Σ όσο και στα νομικά πρόσωπα και τους οργανισμούς του Δήμου.

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά την αντίθεσή μας στην μέχρι τώρα τακτική της δημοτικής αρχής και την καλούμε σε μια ουσιαστική λειτουργία του Δήμου στο πνεύμα της απλής αναλογικής και όχι στις νομοθετικές ρυθμίσεις του κου Θεοδωρικάκου».

Η παράταξη του Θωμά Μπέγκα

Η «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα με ανακοίνωσή της καταλογίζει αλαζονεία στην Δημοτική Αρχή επειδή δεν αποδέχθηκε την συζήτηση για τα μέτρα στήριξης από τον κορωνοιό και επισημαίνει: «Μπορεί οι εφαρμοστικές αποφάσεις να πρέπει να παρθούν από τις αρμόδιες Επιτροπές του Δήμου ή και τα Νομικά του Πρόσωπα, ωστόσο την πολιτική κατεύθυνση οφείλει να τη δώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι και το κυρίαρχο όργανο.

Μάλιστα, η Δημοτική Αρχή πρότεινε να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα «Κάλυψη εξόδων μίσθωσης Ξενοδοχείων για άστεγους Δημότες και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού», με μια πρόχειρη εισήγηση, χωρίς καν να αναλύει τα δεδομένα των σημερινών δυνατοτήτων στέγασης αστέγων από τη μεριά του δήμου, ώστε να αιτιολογεί την ανάγκη μίσθωσης ξενοδοχείου. Χωρίς καν να ενημερώνει το Σώμα, ποιο θα είναι το ξενοδοχείο που θα μισθωθεί.

Η πρόταση αυτή ήρθε ως μια μεμονωμένη παρέμβαση, την ώρα που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην απόφαση του θέματος που πρότεινε η αντιπολίτευση, ως μια ενέργεια μιας συνολικής δέσμης μέτρων.

Η παράταξή μας σταθερή στην άποψή της ότι θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού, δέχτηκε να συζητηθεί το προτεινόμενο από τη Δημοτική Αρχή θέμα προ ημερήσιας διάταξης, και το υπερψήφισε, τόνισε όμως ότι η Δημοτική Αρχή, για μια ακόμη φορά, διακηρύσσει τη συναίνεση στα λόγια και όχι στην πράξη, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί τον καλύτερο χειροκροτητή και εφαρμοστή της κατάργησης της απλής αναλογικής και της βούλησης των πολιτών με το νόμο Θεοδωρικάκου.

Τέλος, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι εντός των επομένων ημερών η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» θα καταθέσει ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση για λήψη μέτρων με στόχο την βοήθεια και ελάφρυνση των συμπολιτών μας εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού».

Η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη

Η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη καταλογίζει βραδύτητα στην Δημοτική Αρχή υποστηρίζοντας ότι χάνεται κρίσιμος χρόνος για την κοινωνία, τους επιχειρηματίες και την αγορά και επαναφέρει το θέμα της χορηγίας προς τον ΟΚΠΑΠΑ.

«Ο Πρόεδρος όχι μόνο δεν αποδέχτηκε την παραπάνω αναφερόμενη εισήγηση όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αλλά μάλλον σε προσπάθεια πολιτικού αντιπερισπασμού έθεσε, ως ΕΗΔ, το θέμα για την «κάλυψη εξόδων μίσθωσης ξενοδοχείων για άστεγους δημότες», τηρώντας την παράδοση της δημοτικής αρχής να μην συνοδεύεται η εισήγηση αυτή από ουσιώδη στοιχεία, τα οποία τεκμηριώνουν και το αναγκαίο και το έκτακτο. Υπενθυμίζουμε ότι, μόλις την προηγούμενη Παρασκευή 27-03-2020, με ανακοίνωσή του στον τοπικό τύπο, ο Δήμος ενημέρωνε για τη λειτουργία της δομή ύπνωσης αστέγων στο ΚΕΚΩΠ Λιμνοπούλας.

Από τα ανωτέρω, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η ανταπόκριση, με την οποία αντιμετωπίζει τα κρίσιμα θέματα η Δημοτική Αρχή, συνεχίζει να είναι βραδεία. Με μόνο αποτέλεσμα να χάνεται κρίσιμος χρόνος για την κοινωνία, τους επιχειρηματίες και την αγορά.

Τέλος, με αφορμή τη χθεσινή και, καθυστερημένη, απάντηση του Προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ, σχετικά με τη δωρεά κ. SOROS, στην οποία:

  • προσπαθεί να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το πώς εκείνος νομίζει ότι πρέπει να γίνει η διαχείριση αυτής της δωρεάς, και
  • λαμβάνει πρωτοβουλία να νουθετήσει την αντιπολίτευση του Δήμου για τον τρόπο άσκησης αντιπολίτευσης,

παρατηρούμε τα ακόλουθα:

α. Κατά την εισήγησή του, στις 23.03.2020, προς τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΚΠΑΠΑ, o κ. Πρόεδρος δεν κάνει καμία αναφορά στο νομικό πλαίσιο που διέπει την αποδοχή και τη διαχείριση δωρεάς χρηματικού ποσού από δημόσιο φορέα, όπως ο ΟΚΠΑΠΑ.

β. Τέθηκε υπ’ όψιν των μελών του Δ.Σ. το σχέδιο της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του δωρητή και του ΟΚΠΑΠΑ;

γ. Αναμένουμε, τέλος, την έγγραφη απάντηση του Δημάρχου στο έγγραφο της παράταξής μας ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023 (Αρ. Πρωτ. Δήμου 18066/1689/27.03.2020), στο οποίο, εκτός των άλλων, ζητούσαμε να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή του Δημάρχου προς το ίδρυμα Soros και στην οποία τονίζαμε ότι είμαστε υπέρ των δωρεών από τον ιδιωτικό τομέα, υπό την προϋπόθεση της πλήρους διαφάνειας εξ’ αρχής των διαδικασιών και όχι «μετά την πίστωση των χρημάτων στον λογαριασμό του ΟΚΠΑΠΑ», όπως δηλώνει ο Πρόεδρος ΟΚΠΑΠΑ».

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής συνοδεύεται από όλες τις επιστολές και τις αποφάσεις (μπορείτε να τις δείτε εδώ) και τονίζεται ότι αφενός η κατανομή της έκτακτης επιχορήγησης έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση αφετέρου θα ακολουθήσει συζήτηση μόλις οριστικοποιηθεί η πρόταση της οικονομικής υπηρεσίας για τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών.

Μεταξύ άλλων τονίζει:

«Η Δημοτική Αρχή αφουγκράζεται την αγωνία όλων και ήδη έχει κάνει γνωστή την απόφασή της να απαλλάξει από ανταποδοτικά τέλη και τέλη τραπεζοκαθισμάτων επαγγελματίες και επιχειρηματίες της πόλης.

Έχει ανακοινώσει επίσης ότι τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, όπως το Πνευματικό Κέντρο και ο ΟΚΠΑΠΑ θα προχωρήσουν σε αποφάσεις απαλλαγής από τροφεία και δίδακτρα.

Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου και οι αντίστοιχες υπηρεσίες των Νομικών Προσώπων που εξακολουθούν να εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εξειδικεύουν τα μέτρα αυτά και πολύ σύντομα θα κατατεθούν με ολοκληρωμένες εισηγήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο εκτός ημερήσιας διάταξης των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ήταν μόνο για εντυπώσεις και για άγονη αντιπαράθεση δια ανακοινώσεων.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου απάντησε εγγράφως στους επικεφαλής των παρατάξεων και έδωσε με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα για την συζήτηση των μέτρων ανακούφισης των συμπολιτών μας, τόσο στην οικονομική επιτροπή όσο και στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ απέστειλε προσωπικές επιστολές στους επικεφαλής των παρατάξεων επισημαίνοντας ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει πλήρης εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας για τα άμεσα μέτρα στήριξης των συμπολιτών μας ώστε να γίνει γόνιμη συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Παρόλα αυτά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις σε μία περίοδο που απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία.

Με αφορμή ζητήματα που τίθενται η Δημοτική Αρχή επισημαίνει:

–              Η αποδοχή της έκτακτης χρηματοδότησης των 100.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετωπίσει αναγκών που προκύπτουν από την επιδημία του κορωνοϊού έγινε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. (18 Μαρτίου).

–              Στην ίδια συνεδρίαση και στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού έγινε και η κατανομή του συγκεκριμένου κονδυλίου. Όπως ρητώς αναφέρεται οι 30.000 διατίθενται για απολύμανση κτιρίων, μόνιμων εγκαταστάσεων και οδοστρωμάτων του Δήμου και οι 70.000 για την προμήθεια υλικού για την παροχή μέσων προστασίας των εργαζομένων και αποφυγής διάδοσης του covid-19. Ήδη η Οικονομική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση προχώρησε στην έγκριση σχετικών αποφάσεων.

Ουδεμία προχειρότητα της δημοτικής αρχής λοιπόν. Αντίθετα πρόχειρες αποδεικνύονται οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που στην πρεμούρα τους να ασκήσουν κριτική λησμόνησαν τις αποφάσεις της προηγούμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχετικά με την διάθεση πίστωσης 2.000 ευρώ για την φιλοξενία ατόμου σε ξενώνα, δόθηκε πλήρης εισήγηση καθώς και γραπτές διευκρινίσεις.

Πέρα απ΄αυτά ο δήμαρχος στις επιστολές του προς τους επικεφαλής των παρατάξεων δίνει όλα τα στοιχεία για την συγκεκριμένη περίπτωση και με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα εξηγεί επαρκώς τους λόγους για τους οποίους δεν είναι εφικτή η εγκατάστασή του στο Υπνωτήριο Αστέγων.

Τέλος επανέρχεται το θέμα της δωρεάς των 50.000 ευρώ από το Ίδρυμα OPEN SOCIETY FOUNDATIONS παρότι τόσο από τον Δήμο όσο και από τον ΟΚΠΑΠΑ έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις.

Προκειμένου λοιπόν να σταματήσει οποιαδήποτε προσπάθεια παραποίησης των πραγματικών γεγονότων δίνεται στη δημοσιότητα η επιστολή του Δημάρχου προς την Διοίκηση του ιδρύματος καθώς και η σύμβαση που υπογράφηκε από τον ΟΚΠΑΠΑ.

Η Δημοτική Αρχή επισημαίνει ότι όλο το πολιτικό της δυναμικό αυτές τις κρίσιμες ώρες δίνει έναν πραγματικό αγώνα δρόμου ώστε ο δήμος να είναι δίπλα στους πολίτες και παράλληλα να συνεχιστεί η υλοποίηση του προγράμματός της.

Σκοπός είναι η έξοδος από την κρίση –ελπίδα όλων να γίνει όσο το δυνατό συντομότερα- να βρει την πόλη με τις λιγότερες πληγές και με την μεγαλύτερη ετοιμότητα να συνεχίσει τους ρυθμούς της από κει που σταμάτησαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ