Ο καθηγητής που δεν βολεύεται με τα κλειστά σχολεία

gel 7o

Ο Νίκος Μαρέτας είναι καθηγητής βιολογίας στο 7ο Λύκειο Ιωαννίνων. Όσοι έχει τύχει να τον γνωρίσουν ξέρουν ότι πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό που έχει αφιερώσει άπειρο χρόνο στο σχολείο, που έχει χτίσει μία μοναδική σχέση με τα παιδιά, που ήταν πάντα εκεί για τους μαθητές του, που ορισμένοι ακόμη κι αν έχουν τελειώσει το Λύκειο και βρίσκονται είτε στα Πανεπιστήμια είτε στην αγορά εργασίας εξακολουθούν να τον έχουν σημείο αναφοράς.

Το πρωί της Δευτέρας μαθητές του 7ου Λυκείου, μαθητές του, παιδιά του προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου.

Και ο Νίκος Μαρέτας τους αφιέρωσε ένα συγκλονιστικό κείμενο με σχετική του ανάρτηση..

Ένα κείμενο που καλό θα ήταν να το διαβάσουν με προσοχή μαθητές και γονείς.

«Σήμερα είναι μια πραγματικά θλιβερή μέρα. Μετά από αρκετά χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσπάθειας, ο καρκίνος της κατάληψης χτύπησε και το δικό μας σχολείο. Παρά το ότι περάσαμε σχεδόν όλο το βράδυ και τα άγρια  χαράματα εκεί προσπαθώντας να το αποτρέψουμε, και παρά το ότι κάναμε άπειρες συζητήσεις με τους μαθητές που πήδηξαν τα κάγκελα.

Λυπάμαι αν υποκινούνται, λυπάμαι και αν δεν υποκινούνται γιατί σε κάθε περίπτωση αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για τα ιδιωτικά σχολεία και οι συμμετέχοντες και συμπάσχοντες τους καλύτερους διαφημιστές αυτών. Πάντα πίστευα και δεν σκοπεύω να αλλάξω ότι το σχολείο βελτιώνεται ανοιχτό, ποτέ κλειστό. Και κάθε κλείσιμο αποτελεί ισχυρό πλήγμα και διαλυτικό παράγοντα με μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Λυπάμαι γιατί νοιώθω ότι έχουμε αφεθεί μόνοι να προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία χωρίς καμία πραγματική πιθανότητα να τα καταφέρουμε.

Ο καθηγητής/νυχτοφύλακας/σαλταδόρος/χειριστής κόφτη βαρέως τύπου δεν επαρκεί. Και δεν βολεύεται (ή δεν θα έπρεπε) με τα κλειστά σχολεία, γιατί μόνο ένας ανόητος δεν καταλαβαίνει ότι καταστρέφεται η (ήδη προβληματική) δημόσια εκπαίδευση και σε βάθος χρόνου θα το πληρώσει και αυτός που εργάζεται σε αυτή. Λυπάμαι και απογοητεύομαι γιατί οι σπόροι που μπαίνουν εδώ και χρόνια οδηγούν σε ένα δυσοίωνο μέλλον.

Το παρόν πόστ δεν έχει σκοπό να προάγει καμία συζήτηση ή γόνιμο διάλογο. Ούτε είναι κομματικό μανιφέστο κανενός….. Ούτε επιχειρεί να οδηγήσει σε “δημοκρατική” ανταλλαγή απόψεων. Είναι μια μορφή εκτόνωσης από την υπερβολική δόση “δημοκρατικών διαδικασιών και δικαιωμάτων για την κατάργηση του cheerleading (ναι αλήθεια)” και την προσωπική απογοήτευση. Σας παρακαλώ ειλικρινά λοιπόν να απόσχετε από το δημοκρατικό σας δικαίωμα να σχολιάσετε παρακάτω.

Δεν το θέλω. Ευχαριστώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ