Ο Γεώργιος Παξινός Επίτιμος στο Πανεπιστήμιο

georgios paksinos

georgios paksinos

Σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα αναγορευτεί ο Καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου New South Wales της Αυστραλίας, Γεώργιος Παξινός.

Η τελετή, πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αρχικά θα γίνει προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή Γεώργιο Δ. Καψάλη και θα ακολουθήσει έπαινος του Τιμωμένου από την Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Αικατερίνη Τ. Ψαρροπούλου.

Η ανάγνωση του Ψηφίσματος, θα γίνει από την Πρόεδρο του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Καθηγήτρια Θεώνη Θ. Τράγκα.

Ακολούθως, θα γίνει η περιένδυση του Τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από την Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγήτρια Μαργαρίτα Κ. Τζαφλίδου και θα του επιδοθεί το Ψήφισμα, από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Τιμώμενος θα μιλήσει με θέμα: «Εγκέφαλος, Συμπεριφορά και Εξέλιξη», ενώ η τελετή θα κλείσει μουσικά με πρόγραμμα από τα μέλη της Καμεράτα, Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό (Προσέλευση έως τις 18.45’).

Ποιος είναι ο Γεώργιος Παξινός

Ο Καθηγητής Γεώργιος Παξινός γεννήθηκε στην Ιθάκη στις 6 Δεκεμβρίου 1944. Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Ιθάκης και ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στην Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Berkeley στις Η.Π.Α. Συνέχισε διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά ενώ ερευνητικές μελέτες πραγματοποίησε στα Πανεπιστήμια Yale (Η.Π.Α), Cambridge και Oxford (ΗΒ).

Από το 1973 είναι τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο New South Wales στο Σύδνεϋ, καθώς και στο Ερευνητικό Κέντρο Neuroscience Research Center στην Αυστραλία. Διετέλεσε Πρόεδρος της Νευρολογικής Εταιρείας στην Αυστραλία και του Διεθνούς Οργανισμού International Brain Research Organization World Congress of Neuroscience.

Το ερευνητικό έργο του Καθηγητή Παξινού αφορά στη χαρτογράφηση του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, με την ανακάλυψη 91 πυρήνων στο κεντρικό νευρικό σύστημα, σε πολλούς από τους οποίους απέδωσε ελληνικά ονόματα. Η χαρτογράφηση του εγκεφάλου, καθώς και η ακριβής ορολογία του συνδράμουν αποτελεσματικά στις επιστημονικές έρευνες. Έχει συγγράψει 46 βιβλία. Το πρώτο του, με τίτλο «Ο Εγκέφαλος του Αρουραίου σε Στερεοταξικές Συντεταγμένες» είναι το τρίτο σε παραπομπές επιστημονικό βιβλίο όλων των εποχών. Το βιβλίο του «Άτλας του Ανθρώπινου Εγκεφάλου» που έχει μεταφραστεί και στα Ελληνικά, βραβεύθηκε με το Ανώτατο βραβείο Αριστείας «The Award for Excellence in Publishing in Medical Science» από την Εταιρεία Association of American Publishers το 1977, καθώς και με το βραβείο «The British Medical Association Illustrated Book Award» το 2016. Η συμβολή του στη νευροεπιστήμη είναι καταλυτική και το βιβλίο του «Άτλας του Ανθρώπινου Εγκεφάλου» αποτελεί οδηγό για τους επιστήμονες που μελετούν τη σχέση του ανθρώπινου εγκεφάλου και ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον και η σχιζοφρένεια.

Το 2003 του απονέμεται το βραβείο έρευνας «Humboldt Research Award». Το 2008 αναγορεύεται Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2009 εκλέγεται μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών και το 2012 αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Από το 2011 η Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών έχει θεσπίσει προς τιμήν του βραβείο, ενώ την ίδια χρονιά το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου City στο Σηάτλ των Η.Π.Α τον εκλέγει Επίτιμο Πρόεδρο.

Το τελευταίο του συγγραφικό πόνημα με τίτλο «Κατ’ Εικόνα» είναι στην πραγματικότητα ένα μυθιστόρημα μέσα από το οποίο επιχειρεί να απλοποιήσει τις έννοιες της νευροεπιστήμης και της φιλοσοφίας πάνω σε αξίες όπως είναι η ελεύθερη βούληση, η αγάπη, η πίστη, η συγχώρεση, η ηθική και η προστασία του περιβάλλοντος.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ