Ο Γ. Αμυράς στο Epiruspost.. Τι είπε για ΠΔ Λίμνης, Ανανεώσιμες Πηγές και δασωμένους αγρούς

amiras giorgos

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για την ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που αποτελεί τον κορμό για το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης.

Σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ενώ ήδη έχουν γίνει προδιαβουλεύσεις με τοπικούς φορείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Epiruspost αναφέρθηκε διεξοδικά στα βήματα που έχουν γίνει και όσα ακολουθήσουν με την βεβαιότητα ότι μία εκκρεμότητα πολλών ετών θα κλείσει.

Παράλληλα ο κ. Αμυράς πήρε ξεκάθαρη θέση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις αντιδράσεις που προκαλούνται στις τοπικές κοινωνίες αλλά και σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ αναφέρθηκε και στην πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που ήδη ψηφίστηκε και αφορά στους δασωμένους αγρούς.

Η μελέτη και το ΠΔ Λίμνης

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος έκανε γνωστό ότι το σχέδιο της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την λίμνη ολοκληρώνεται.

«Η λίμνη είναι ο αναξιοποίητος θησαυρός της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Έπρεπε να είχαν γίνει πολλά πράγματα εδώ και δεκαετίες. Το Προεδρικό Διάταγμα το ακούμε είκοσι χρόνια. Εμείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το θέσαμε στις άμεσες προτεραιότητες.

Σήμερα ολοκληρώνεται το σχέδιο της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

Θα γίνουν δύο διαβουλεύσεις και μετά θα πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να γίνει Προεδρικό Διάταγμα.

Είναι ένα κουβάρι δύσκολο και σύνθετο που όμως έχουμε αποφασίσει να το ολοκληρώσουμε.

Σύντομα λοιπόν θα έχουμε την πρώτη διαβούλευση. Ήδη όμως στο Υπουργείο κάνουμε προδιαβουλεύσεις με φορείς της τοπικής κοινωνίας και ήδη έχει γίνει πολύ δουλειά».

Οι δύο βασικές κατευθύνσεις της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης είναι η προστασία της λίμνης και του οικοσυστήματος και η δυνατότητα αξιοποίησης των περιουσίων σε αρμονία με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αμυράς δεν θέλησε να αναφερθεί σε πιθανή αλλαγή της οριοθέτησης επισημαίνοντας ότι το ζήτημα είναι να γίνει κάτι σωστά και οργανωμένα.

Όσον αφορά τους Φορείς Διαχείρισης υπεραμύνθηκε του νέου μοντέλου σημειώνοντας ότι θα στηριχθούν με επιπλέον πόρους για να ανταποκριθούν στην ευθύνη και το έργο τους.

«Ήδη διασφαλίσαμε 12 εκατομμύρια από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου τα οποία θα διατεθούν στις Μονάδες Διαχείρισης. Οι τοπικές κοινωνίες θα συνεχίσουν να έχουν λόγο μέσα από τις τοπικές επιτροπές που θα συγκροτηθούν και θα αφορούν στην προστασία των περιοχών» τόνισε ο κ. Αμυράς.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και οι αντιδράσεις

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος ήταν απολύτως ξεκάθαρος σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο και την Κυβέρνηση και μπορούν να δώσουν ενεργειακή αυτονομία στη χώρα.

«Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθούμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θέλουμε την πράσινη, φτηνή και καθαρή ενέργεια. Καταλαβαίνουμε τώρα και με τον πόλεμο στην Ουκρανία πόσο σημαντικό είναι να είναι η χώρα ενεργειακή αυτοδύναμη. Ο θησαυρός μας, το δικό μας πετρέλαιο είναι ο ήλιος, ο αέρας, το κύμα και η γεωθερμία. Προωθούμε τις ΑΠΕ. Το καλοκαίρι που μας πέρασε η χώρα μας για αρκετές ημέρες σε κάθε μήνα κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες της με τις ΑΠΕ».

Ο κ. Αμυράς ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις που καταγράφονται, ειδικά στην περιοχή της Ηπείρου και υπήρξε ιδιαίτερα καυστικός.

«Οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι όλες αρνητικές. Υπάρχουν κι αυτές που έχουν αντιληφθεί τα οφέλη και τα ανταποδοτικά.  Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι χωρίς την πράσινη ενέργεια η χώρα θα υστερεί σε πολλά επίπεδα. Το φυσικό περιβάλλον είναι η αξία και η δύναμή μας. Οι τοπικές κοινωνίες πολλές φορές πέφτουν θύμα παραπλάνησης και ιδιοτελών κομματικών κραυγών.

Θα έλεγα λοιπόν και στις τοπικές κοινωνίες και στις τοπικές αυτοδιοικήσεις, αν πετρέλαιο δεν θέλουν, αν ανεμογεννήτριες δεν θέλουν να μας πούνε τι θέλουν, να μας προτείνουν πως θέλουν να έχουμε ενέργεια. Και τώρα που οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη δεν θα ήταν καλύτερα να στηριζόμαστε στα δικά μας πόδια».

Οι δασωμένοι αγροί

Στο Νομό Ιωαννίνων εξακόσιες χιλιάδες στρέμματα περίπου αποτελούσαν δασωμένους αγρούς. Εκτάσεις δηλαδή που οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν ουσιαστικά κανένα δικαίωμα να τους αξιοποιήσουν.

Το ζήτημα αυτό που ανέκυψε με τους δασικούς χάρτες επιλύθηκε με την πρόσφατη ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή και αναμένεται σύντομα να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο κ. Αμυράς τόνισε ότι λύθηκε με τον καλύτερο τρόπο μία μεγάλη εκκρεμότητα και έκανε ειδική μνεία στον Περιφερειάρχη που βοήθησε σημαντικά στην διαδικασία αυτή.

«Οι εκτάσεις αυτές επιστρέφουν στην αρχική τους χρήση. Οι νέοι μπορούν να τις καλλιεργήσουν με αρωματικά φυτά, με βότανα με είδη υψηλής εξαγωγικής αξίας και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία μπορούν να κάνουν καταλύματα ή κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Ήταν μία μεγάλη μεταρρύθμιση. Συμπαραστάτης κι αρωγός ήταν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου» σημείωσε.

Διευκρίνισε ότι η διαδικασία είναι πολύ απλή καθώς αρκεί μία αίτηση στο δασαρχείο ενώ αν το δημόσιο διεκδικήσει τις εκτάσεις θα πρέπει εκείνο να φέρει τους τίτλους και όχι ο πολίτης.

Επίσης μπορούν να αξιοποιηθούν εκτάσεις που βρίσκονται σε δάση υπό την προυπόθεση όμως ότι για αυτές θα χρειαστεί μελέτη που δεν θα θέτει το δάσος σε κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ