Ο φόβος των εκλεγμένων μπροστά στη λίστα

KALPES3_2012– Από το σημείο μηδέν η αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου

Μόνο για μερικές μέρες χάρηκαν οι βουλευτές που εξελέγησαν στις 6 Μαΐου. Πριν καλά καλά ορκιστούν, ρίχνονται και πάλι στη νέα προεκλογική μάχη.

Μία μάχη που ξεκινά και πάλι από το σημείο μηδέν και πιθανόν να είναι πιο δύσκολη από εκείνη που προηγήθηκε. Σίγουρα έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφού η διατήρηση της έδρας συνιστά αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

Στην ίδια μάχη από τα κομματικά επιτελεία επιχειρείται να συστρατευθούν και τα υπόλοιπα στελέχη που μετείχαν στα ψηφοδέλτια, παρότι δεν διαπιστώνεται μεγάλη προθυμία, ειδικά στις περιπτώσεις όπου τα κόμματα έχουν απολέσει μεγάλο μέρος των δυνάμεών τους.

Αν και οι νέες εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν με σταυρό αλλά με λίστα, ο εκλογικός χάρτης αναμένεται να τροποποιηθεί έστω και οριακά, με όσους εξελέγησαν στις τελευταίες θέσεις να ανησυχούν- δικαίως, ιδιαίτερα.

Κάποια κόμματα θα αυξήσουν τη δύναμή τους ενώ άλλα θα δουν τα ποσοστά τους να μειώνονται με αποτέλεσμα να εκλεγούν τελικά βουλευτές που σήμερα είναι πρώτοι αναπληρωματικοί και άλλοι που εξελέγησαν, τελικά να χάνουν την έδρα τους, παρότι στην Ήπειρο δεν φαίνεται εν πρώτοις να υπάρχουν πολλές τέτοιες πιθανότητες.

Εν τω μεταξύ, η διεξαγωγή των νέων εκλογών με λίστα κρύβει μία ακόμα «παγίδα» καθώς ο αρχηγός του κάθε κόμματος αποφασίζει τελικά για το ποια ονόματα θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια.

Ειδικά στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας σίγουρα κάποιοι θα χάσουν τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια καθώς από τη συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμμαχία θα προκύψει ανάγκη να συμπεριληφθούν στελέχη της στα ψηφοδέλτια.

Έτσι είναι πολύ πιθανό να δούμε και στα ψηφοδέλτια της Ηπείρου –τις περισσότερες περιπτώσεις συγκεντρώνει των Ιωαννίνων- έναν τουλάχιστον υποψήφιο από την Δημοκρατική Συμμαχία.

Στην Ήπειρο η Νέα Δημοκρατία είχε διατηρήσει την πρώτη θέση και στους τέσσερις Νομούς. Το γεγονός ότι αναδείχθηκε πρώτο κόμμα πανελλαδικά την έφερε σε πλεονεκτική θέση ως προς την κατανομή εδρών. Έτσι στην Ήπειρο πήρε τις πέντε από τις έντεκα συνολικά έδρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη δεύτερη θέση στους Νομούς Ιωαννίνων και Άρτας και εξέλεξε δύο βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε τη δεύτερη θέση στους Νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας και εξέλιξε τρεις βουλευτές στην Ήπειρο.

Μία έδρα κέρδισε το ΚΚΕ.

Διαφοροποιήσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου θα επηρεάσει σε κάθε περίπτωση την κατανομή των εδρών και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί και πάλι σε μία από τις πέντε έδρες του Νομού Ιωαννίνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ