Ο επενδυτής ανακοίνωσε την απόφαση του Υφυπουργού….

SAGIADA_IX Καμία ενημέρωση των τοπικών φορέων για την αδειοδότηση των ασφαλτικών, σφοδρές αντιδράσεις από τους ιχθυοκαλλιεργητές….

Θύελλα αντιδράσεων πυροδοτεί στο Νομό Θεσπρωτίας η απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ασημάκη Παπαγεωργίου να προχωρήσει στην αδειοδότηση της μονάδας ασφαλτικών στη Σαγιάδα.

Πέρα από την ενέργεια αυτή, η οποία είναι κόντρα σε όλους τους φορείς της περιοχής, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο υφυπουργός δεν μπήκε στον κόπο να επικοινωνήσει ούτε με την Περιφέρεια Ηπείρου –Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας- αλλά ούτε καν με τον τοπικό βουλευτή. Δεν έκανε ούτε από λόγους πολιτικής ευγένειας.

Εξάλλου ο ίδιος υφυπουργός δεν μπήκε καν στον κόπο να ανακοινώσει την απόφαση της υπογραφής, θεωρώντας προφανώς ότι η Ήπειρος κατοικείται από ιθαγενείς…. Έτσι η ανακοίνωση έγινε από τον επενδυτή και είχε όλα τα πανηγυρικά χαρακτηριστικά!

Οι αντιδράσεις των φορέων της Θεσπρωτίας κρατούν έντεκα ολόκληρα χρόνια, όσα ακριβώς και οι προσπάθειες των υποψήφιων επενδυτών να εγκαταστήσουν μια τέτοια μονάδα σε απόσταση λίγων μέτρων από σύνορα.

Και είναι η επιμονή αυτή που προκαλεί πολλά ερωτήματα όπως και η σπουδή που έχουν δείξει νομάρχες, περιφερειάρχες και υπουργοί να αδειοδοτήσουν την επένδυση.

Η πρώτη αντίδραση που ήρθε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, μέσω του Epiruspost.gr ήταν οργισμένη.

«Είναι η μεγαλύτερη αμαρτία που έχει υπογραφεί για την Ήπειρο. Κάθε τέτοια ενέργεια θεωρείται ως μη νόμιμη. Στερείται κάθε λογικής. Εμείς θα είμαστε απέναντι…Δεν μπορεί να υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες και ασφαλτικά μαζί», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Με μία εξ ίσου σκληρή ανακοίνωση αντιδρά και το Σωματείο Ιχθυοπαραγωγών το οποίο καυτηριάζει τόσο τη στάση των πολιτικών προσώπων όσο και τον πανηγυρικό τρόπο με τον οποίο έγινε η ανακοίνωση της αδειοδότησης από τον εκπρόσωπο των επενδυτών. «Και δεν εξηγεί, ούτε αυτός, ούτε οι συνδαιτημόνες του, γιατί αυτή η επιμονή για την εγκατάσταση μιας ευαίσθητης περιβαλλοντικά, οικονομικά και πολιτικά μονάδας, μόλις 500 μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα!», αναφέρεται σκωπτικά στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά οι ιχθυοκαλλιεργητές σημειώνουν:

Δε μας προξενεί καμία έκπληξη, το γεγονός ότι οι φερόμενοι “επενδυτές” σε επιχείρηση πετρελαιοειδών στη Λωρίδα της Σαγιάδας, έσπευσαν να πανηγυρίσουν, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι σε μια απόφαση που απέσπασαν μόλις χθες. Βέβαια, είναι απορίας άξιο πως η ίδια υπηρεσία, του ίδιου υπουργείου, μέσα σε ένα δίμηνο χορηγεί δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις.
Δε μας προξενεί έκπληξη ούτε το γεγονός ότι η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, συνεχίζοντας μια μακρά αμαρτία προκατόχων της, υπέγραψε μια απόφαση που είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη απ’ όλους τους παραγωγικούς, πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της Θεσπρωτίας. Άλλωστε οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και τώρα απλά διεκπεραιώθηκαν.
Δε μας εκπλήσσει ούτε το γεγονός ότι αποφάσεις – κατόπιν ενδεχομένως των σχετικών “πιέσεων” – γράφονται, ακυρώνονται και ξαναγράφονται…
Ούτε καν το γεγονός ότι μετά από 11 χρόνια κάθετης εκπεφρασμένης αντίθεσης των Θεσπρωτών στην εγκατάσταση πετρελαιοειδών στη Λωρίδα της Σαγιάδας, κάποιοι, επιμένουν να τους αγνοούν και να πράττουν αντίθετα από τις αποφάσεις των συλλογικών φορέων, ενάντια στο συμφέρον του τόπου, ενάντια ακόμα και στην κοινή λογική.
Δε μας εκπλήσσει ούτε το γεγονός ότι όλες αυτές οι επίμονες 11ετείς προσπάθειες των “επενδυτών”, παρουσιάζονται ενδεδυμένες το μανδύα της νομιμοφάνειας.
Αυτό που πραγματικά μας εκπλήσσει, είναι το περισσό θράσος του φερόμενου επενδυτή, ο οποίος – παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση όλων – προσπαθεί ακόμα να πείσει ότι η “επένδυση” αυτή θα φέρει ανάπτυξη στον τόπο.
Τηρώντας κατά τα λοιπά σιγή “ιχθύος” για τις 25 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που θέλει να καταστρέψει, για τις 300 και πλέον θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν, για τα εκατομμύρια συναλλάγματος που κινδυνεύουν να σταματήσουν να εισρέουν στον ακριτικό μας νομό.
Και δεν εξηγεί, ούτε αυτός, ούτε οι συνδαιτημόνες του, γιατί αυτή η επιμονή για την εγκατάσταση μιας ευαίσθητης περιβαλλοντικά, οικονομικά και πολιτικά μονάδας, μόλις 500 μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα!
Ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, έχει συνηθίσει το πολυπαιγμένο σήριαλ της έκδοσης και επανέκδοσης αδειών της “επένδυσης” αυτής.
Οι δικαστικές προσφυγές είναι σε εκκρεμότητα στο ΣΤΕ. Αυτοί που βιάζονται να πανηγυρίσουν, ας δείξουν αυτοσυγκράτηση.
Οι Θεσπρωτοί, ενωμένοι, δε θα επιτρέψουν σε κανέναν να ασελγήσει σε βάρος τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ