Ο ΕΟΦ απαγορεύει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

HLEK_TSIGAROΣε κατάσχεση ηλεκτρονικών τσιγάρων με νικοτίνη και πρόστιμα στους παραβάτες καταστηματάρχες επέβαλε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι τα σχετικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά τα τελευταία τρία χρόνια δεν είναι εγκεκριμένα και απαγορεύει τη χρήση τους καθότι δεν έχει αξιολογηθεί η ασφάλειά τους.

«Προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη, όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο με χρήση νικοτίνης, υπάγονται στα «φαρμακευτικά προϊόντα» και συνεπώς δεν επιτρέπεται να τεθούν στην αγορά χωρίς άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εξεδόθη με αφορμή την απαγόρευση για τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

«Ουδεμία τέτοια άδεια έχει μέχρι σήμερα χορηγηθεί από τον ΕΟΦ και ούτε έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα με την προβλεπόμενη από το νόμο τεκμηρίωση για την ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εν λόγω προϊόντων, ώστε να αξιολογηθούν» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΦ έχει εκδώσει απόφαση απαγόρευσης της διακίνησης όλων των προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη και πωλούνται μαζί με το ηλεκτρονικό τσιγάρο από τις 25/7/2008.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ