Ο Δήμος Πωγωνίου απαντά για τους τίτλους κτήσεις των δημαρχείων

dimarxeio pogoni

Ανακριβές θεωρεί το δημοσίευμα του Epiruspost ο Δήμος Πωγωνίου σχετικά με την διαδικασία για την απόκτηση τίτλων κτήσης των δημαρχείων στο Καλπάκι και το Δελβινάκι.

Από την ανακοίνωση του Δήμου αυτό που προκύπτει είναι ότι δεν πρόκειται για καμία απολύτως ανακρίβεια αφού ο Δήμος ανέθεσε σε δικηγόρους την εντολή «….να καταθέσουν στο Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων αναγνωριστική αγωγή για την απόκτηση τίτλου του Δημαρχείου Δελβινακίου και Καλπακίου αντίστοιχα…».

Ο Δήμος θεωρεί ανακριβή την αναφορά ότι η ανάθεση αυτή προέκυψε μετά από έλεγχο δικηγόρου που έγινε και υποστηρίζει πως η διαδικασία κινήθηκε από τον ίδιο το Δήμο.

Στην απόφαση ωστόσο της Δημοτικής Επιτροπής που έχει αναρτηθεί στο Διαύγεια  αναφέρεται ότι από τον έλεγχο που έγινε από δικηγόρο προέκυψε ότι δεν υπάρχει τίτλος κτήσης.

«Στο Δήμο μας έχει προκύψει το θέμα: Σύμφωνα με το έλεγχο τίτλων Δημαρχείου Καλπακίου που έγινε από τη δικηγόρο κ. Τζαβέλλα Β. Φωτεινή ( σχετ. αρ.136/23 Α.Ο.Ε.), δεν βρέθηκε τίτλος κτήσης του εν λόγω ακινήτου και προτείνεται να ασκηθεί αναγνωριστική αγωγή για την απόκτηση τίτλου» σημειώνεται στην απόφαση. Ολόκληρη ΕΔΩ

Ως εκ τούτου αν υπάρχει ανακρίβεια αυτή βρίσκεται στην απόφαση της ίδιας της Δημοτικής Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση ουδείς καταλόγισε οποιαδήποτε ευθύνη στο Δήμο αφού το πρόβλημα με τους τίτλους κτήσης και όχι μόνο είναι συνολικότερο για τα ακίνητα της αυτοδιοίκησης.

Η απάντηση του Δήμου

Αναλυτικά στην απάντηση του ο Δήμος αναφέρει:

Κατόπιν ανακριβούς δημοσιεύματος της δημοσιογραφικής ιστοσελίδας www.epiruspost.gr την 30η Μαρτίου 2024 με τίτλο «Δικαστικά για τίτλους… κτήσης των δημαρχείων σε Καλπάκι και Δελβινάκι!» δίνονται τα ακριβή γεγονότα για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων τόσο στους δημότες όσο και στο υπόλοιπο αναγνωστικό κοινό:

Ο Δήμος Πωγωνίου, παρά το γεγονός ότι είναι ένας παραμεθόριος Δήμος με πληθώρα δυσκολιών, είναι από τους πρώτους που αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν την παθογένεια του ελληνικού δημοσίου σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη νομιμότητα των δημοτικών κτιρίων.

Έτσι, έχει προχωρήσει στην σταδιακή  τακτοποίηση  δημοτικών  κτιρίων σε ό, τι αφορά τις νομιμοποιήσεις αυθαιρεσιών προηγούμενων δεκαετιών και τον έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Ήδη, με τη συμβολή μίας μεγάλης ομάδας προσωπικού του Δήμου, επιστημόνων κι εξωτερικών συνεργατών  έχει ολοκληρωθεί η τακτοποίηση τουλάχιστον 45 δημοτικών κτιρίων κι έπεται συνέχεια.

Η τακτοποίηση των δημοτικών κτιρίων είναι απαραίτητη για την ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Καθώς στο Πωγώνι δεν υπάρχουν διανομές από το Υπ. Γεωργίας τα ακίνητα, είτε ιδιωτικά είτε δημοτικά, κατέχονται με χρησικτησία. Αυτό συμβαίνει και με τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα κτίρια, αυτά των Δημαρχείων Καλπακίου και Δελβινακίου.

Στα πλαίσια, λοιπόν, της ένταξης των εν λόγω κτιρίων στο Πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» ο Δήμος Πωγωνίου ανέθεσε, σύμφωνα με τις υπ’ αριθμ. 43/2024 και 44/2024 αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής σε δύο δικηγόρους την εντολή «….να καταθέσουν στο Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων αναγνωριστική αγωγή για την απόκτηση τίτλου του Δημαρχείου Δελβινακίου και Καλπακίου αντίστοιχα…». Ως εκ τούτου αποδεικνύεται ότι η διαδικασία κινήθηκε από το Δήμο Πωγωνίου και δεν προέκυψε «…μέσα από έλεγχο που έγινε το τελευταίο διάστημα από δικηγόρο…» όπως λανθασμένα αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα.

 Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι υφίστανται οικοδομικές άδειες απαιτείται χρονοβόρα διαδικασία για την απόδειξη της κυριότητας των δημοτικών κτιρίων.  Οι Δήμοι με το περιορισμένο προσωπικό και τα ελάχιστα οικονομικά μέσα που διαθέτουν καλούνται να καταπολεμήσουν μία ακόμη γάγγραινα του ελληνικού δημοσίου.

Ο Δήμος Πωγωνίου είναι μεταξύ των πρωτοπόρων σε αυτή τη διαδικασία θέλοντας αφενός να είναι απόλυτα «νοικοκυρεμένος» κι αφετέρου να εκμεταλλευτεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο προς όφελος των δημοτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ