Με ενεργό συμμετοχή και σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων ο Δήμος Ιωαννιτών έδωσε το «παρών» στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις, που πραγματοποιήθηκε στο Τορίνο της Ιταλίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων πόλεων από όλη την Ευρώπη και στελεχών των ευρωπαϊκών θεσμών.
Το συνέδριο αποτέλεσε βασικό σημείο αναφοράς για την αποτίμηση της προόδου των πόλεων που συμμετέχουν στην αποστολή για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030, αλλά και για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εργαλείων που μπορούν να επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση.
Επαφές υψηλού επιπέδου και ευρωπαϊκές συνεργασίες
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος του δικτύου ελληνικών πόλεων για την κλιματική ουδετερότητα (ClimaNet), Θωμάς Μπέγκας, είχε σειρά επαφών και συναντήσεων υψηλού επιπέδου, ενώ στην αποστολή συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κωνσταντίνος Μπαμπασίκας, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θωμάς Γιωτίτσας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Γιώργος Παπαδιώτης και η ειδική συνεργάτης του δημάρχου Έλενα Σιόντη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η επίσκεψη στο έργο ανάπλασης του παραποτάμιου πάρκου Parco del Valentino, στις όχθες του ποταμού Πάδου, όπου εφαρμόζονται λύσεις βασισμένες στη φύση (Nature Based Solutions – NBS).
Την αποστολή ξενάγησε ο αντιδήμαρχος του Τορίνο Francesco Tresso, παρουσιάζοντας παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των όχθεων, τη μείωση πλημμυρικών κινδύνων και τη διαχείριση μεγάλων αστικών χώρων πρασίνου.
Παρουσία Ιωαννίνων σε ευρωπαϊκό πάνελ
Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θωμάς Γιωτίτσας συμμετείχε ως ομιλητής σε θεματικό πάνελ, παρουσιάζοντας το ευρωπαϊκό έργο CRISP και τις καινοτόμες εφαρμογές του Δήμου Ιωαννιτών στο πλαίσιο της στρατηγικής για την κλιματική ουδετερότητα.
Κλειστές συναντήσεις με ευρωπαϊκούς θεσμούς
Στο περιθώριο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν δύο κλειστές συναντήσεις υψηλού επιπέδου.
Στην πρώτη, ο κ. Μπέγκας συναντήθηκε με τον Patrick Child, Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις και ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και με δημάρχους περίπου 30 ευρωπαϊκών πόλεων, με αντικείμενο την πρόοδο και τις προκλήσεις της αποστολής.
Η δεύτερη συνάντηση επικεντρώθηκε στα θεσμικά και χρηματοδοτικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές πόλεις στην υλοποίηση μεγάλων κλιματικών έργων, με τη συμμετοχή στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προγράμματος NetZeroCities, εκπροσώπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ευρωπαϊκών πόλεων.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, εκπροσωπώντας και το ClimaNet, έθεσε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής υποστήριξης, ώστε να προχωρήσουν κρίσιμες επενδύσεις για την επίτευξη των στόχων κλιματικής ουδετερότητας.