Ο Δ. Ζιακόπουλος ερμηνεύει το μετεωρολογικό παράδοξο των Ιωαννίνων

ziakopoulos

Μετεωρολογικό παράδοξο, αποτελεί η ξαφνική χιονόπτωση στις ημιορεινές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων από το απόγευμα της Τετάρτης.

Αποτέλεσμα της απότομης αλλαγής του καιρού ήταν να πέσουν νιφάδες και μέσα στην πόλη.

Η χιονόπτωση δεν είχε προβλεφθεί από κανένα μετεωρολογικό μοντέλο. Μία ερμηνεία αυτού  του παράδοξου που καταγράφηκε δίνει ο γνωστός μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή.

«Οι λεγόμενες λίμνες ψυχρού αέρα (cold-air pools) είναι περιοχές μικρής κλίμακας ψυχρού -διά της εξατμίσεως- καθοδικού αέρα που απλώνεται στην επιφάνεια του εδάφους κάτω από σωρειτόμορφα σύννεφα.

Το πέρασμα μιας λίμνης ψυχρού αέρα λίγα λεπτά πριν από τον υετό σχετίζεται με την ταχεία μείωση της θερμοκρασίας του αέρα, τη γρήγορη αύξηση της πίεσης του αέρα και τη σημαντική αύξηση της ταχύτητας του ανέμου. Η ανύψωση του αέρα στην άκρη της ψυχρής λίμνης οδηγεί συχνά στη δημιουργία νέου κυττάρου (καταιγίδας)» αναφέρει.

Ο Δημήτρης Ζιακόπουλος επανέρχεται και με νέα ανάρτηση και σημειώνει: Χθες, στα Γιάννενα, είχαμε χιόνι από ένα μικρής κλίμακας φαινόμενο στο οποίο πρωταγωνίστησαν οι καταιγίδες. Δεν είχαμε το αντίστοιχο μεγάλης κλίμακας φαινόμενο στο οποίο χιονίζει με μελανοστρώματα ή παχιά υψιστρώματα και οι θερμοκρασίες στη χαμηλή τροπόσφαιρα (π.χ. στη στάθμη των 850 hPa) είναι ο σημαντικός παράγοντας. Την ώρα που στα Γιάννενα χιόνιζε, στην Κόνιτσα σημειώνονταν χιονόνερο με 1 με 2 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία και στη Δ. Μακεδονία έβρεχε με θερμοκρασίες 6 ή 8 βαθμών.

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ η συγκεκριμένη περίπτωση είναι γνωστή: «Τα νέφη επιδρούν στο περιβάλλον παράγοντας βαρυτικά κύματα (gravity waves), τα οποία είναι παρόμοια με τα κύματα που δημιουργεί μια πέτρα που πέφτει στο νερό, και λίμνες ψυχρού αέρα ή ψυχρές λίμνες (cold pools) κάτω από τη βάση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ