Ο Χ. Μασσαλάς γράφει για το βιβλίο του Χ. Μουτσόπουλου

moutsopoulos

«Το Φάντασμα της  Εθνικής Βιβλιοθήκης

Του Χαράλαμπου Μουτσόπουλου-Ακαδημαϊκού-Εκδόσεις Μέδουσα, 2020»

Η πατρίδα μας έχει κάνει παράδοση αυτό που κάποιος διακεκριμένος καθηγητής τονίζει: «καμιά καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη».

Ο ακαδημαϊκός Χ. Μουτσόπουλος το γνώριζε αυτό πριν δεχτεί τη θέση του Εφόρου της Εθνικής Βιβλιοθήκης,  από άλλο προσωπικό του βίωμα, αλλά τόλμησε ξανά με την ελπίδα ότι κάτι έχει ή θα μπορούσε να, αλλάξει.

Μέσα του είχε εμπεδωθεί η άποψη της Μ. Γιουρσενάρ: «Στήνοντας  βιβλιοθήκες, σημαίνει πώς κατασκευάζουμε σιταποθήκες, πώς συγκεντρώνουμε προμήθειες για να πολεμήσουμε το χειμώνα του πνεύματος…» . Στην περίπτωσή του η βιβλιοθήκη ήταν στημένη και μάλιστα κόσμημα, εκείνο που απουσίαζε ήταν το καθήκον της μνήμης και η ευθύνη για τις γενιές του μέλλοντος.

Η βασική του θέση:  να αλλάξει ο ρόλος της βιβλιοθήκης και να δείξει η πολιτεία έμπρακτα το σεβασμό στο μνημείο και την ευεργεσία.

Οι Βιβλιοθήκες, ιστορικά, αποτελούσαν τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς θεσμούς μεταφοράς της ανθρώπινης γνώσης: μέσω της συγκέντρωσης, οργάνωσης, διάθεσης και αξιοποίησης των τεκμηρίων που παρείχαν. Οι σημερινές δυνατότητες που μας προσφέρει η πληροφοριακή τεχνολογία αλλάζουν τόσο τη φύση, το περιεχόμενο και τον τρόπο χρήσης των συλλογών των Βιβλιοθηκών, όσο και τη λειτουργία τους και τα χαρακτηριστικά των εργαζομένων σ’ αυτές.

Ο Χ.Μ τόνιζε:

Είναι ανάγκη να επινοήσουμε νέους ρόλους για την Ε .Βιβλιοθήκη: να προσαρμοστεί ώστε να λειτουργεί τόσο ως χώρος συγκέντρωσης έντυπων τεκμηρίων, ως φορέας διαχείρισης της πληροφορίας, ως σύμβουλος των βιβλιοθηκών σε όλη την εθνική επικράτεια, ως χώρος πνευματικών εκδηλώσεων,…

Ο Χ.Μ επινοώντας τα πνεύματα των Ευεργετών Αδελφών Βαλλιάνου και τη συζήτηση μαζί τους μας δίνει μια ανάγλυφη εικόνα των περιπετειών του (και μαζί της Ε.Β.), του αγώνα των Ευεργετών και το πάθος τους για τη γνώση και των παθογενειών της πατρίδας μας ( γραφειοκρατία, νεποτισμό, κομματικοποίηση, συκοφαντία,…).

Το βιβλίο του Χ.Μ. «Τα φαντάσματα της Εθνικής βιβλιοθήκης» αποφορτίζει τον ίδιο από το πάθος του να δει την Ε.Β. στον ιστορικό της ρόλο και στέλνει προς όλους μας το μήνυμα: «Λαοί που δεν θυμούνται αυτοκαταδικάζονται. Κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την εποχή των σαρωτικών αλλαγών αλλά και των ρήξεων, όπως είναι η εποχή μας».

Χρήστος Β. Μασσαλάς Αύγουστος 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ