Ωρωπός… Oι άνθρωποι συνυπάρχουν με τον αμίαντο

AMIANTOS STEGH

AMIANTOS STEGHΧτισμένα από την εποχή της δικτατορίας, διακόσια περίπου σπίτια στον Ωρωπό Πρέβεζας, εξακολουθούν να έχουν στέγες κατασκευασμένες από αμίαντος.

Σαράντα χρόνια αποδείχθηκαν λίγα για όλες τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να εκπονήσουν και να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την απομάκρυνση και την καταστροφή του καρκινογόνου υλικού.

Αυτό ήταν και το βασικό αίτημα που έθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής στον επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ενότητας και Δημιουργίας» και υποψήφιο δήμαρχο Μιλτιάδη Κλάπα.

 

Τα τελευταία χρόνια κάποιοι κάτοικοι επέλεξαν να αλλάξουν το επικίνδυνο υλικό με δικά τους έξοδα. Αλλά κι αυτό έγινε χωρίς να πάρουν τις απαραίτητες προφυλάξεις καθώς καμία αρμόδια υπηρεσία δεν ενδιαφέρθηκε να τους ενημερώσει ή να συνδράμει καθώς ο αμίαντος απαιτεί ειδικούς χειρισμούς στη διάρκεια των εργασιών.

«Ο Δήμος Πρέβεζας έχει την εμπειρία για τέτοιες περιπτώσεις καθώς κατά το παρελθόν απομακρύναμε κατασκευές αμιάντου με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων προκειμένου να πετύχουμε και για τον Ωρωπό την αντικατάσταση των στεγών. Είναι ντροπή για την κοινωνία μας να επιτρέπουμε να συνεχίζεται κάτι τέτοιο» τόνισε ο κ. Κλάπας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον Ωρωπό και των συζητήσεων με τους κατοίκους τέθηκε ακόμη η ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέας. Ο κ. Κλάπας επανέλαβε την πρόταση για την ίδρυση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης και επεσήμανε ότι θα ενισχυθούν οι κτηνοτροφικές μονάδες και οι επιχειρήσεις πρωτογενούς τομέα μέσα από τα κοινοτικά προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου.

«Θα είμαστε σε άμεση και συνεχή συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία θα διαχειριστεί και σημαντικό μέρος των κονδυλίων του Αγροτικού Προγράμματος ώστε να πετύχουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη», σημείωσε ο κ. Κλάπας.
Επίσης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, θα επιδιωχθεί να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα των οδικών συνδέσεων του Ωρωπού.

Σήμερα οι δύο κάθετοι δρόμοι οδηγούν στην εθνική οδό, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε παγίδες θανάτου.

Είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι συνδέσεις και
να εκσυγχρονιστούν σε κόμβους ώστε να υπάρχει ασφάλεια και να σωθούν ζωές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ