Νοσοκομεία που γεμίζουν, μέτρα που δεν αποδίδουν…

plateia vradi

Τις χειρότερες μέρες του περνά το υγειονομικό σύστημα της χώρας με τα κρούσματα να αυξάνονται και τα μέτρα της κυβέρνησης να μην αποδίδουν.

Η Ελλάδα αποτελεί πλέον μία υγειονομική περιφέρεια ώστε να γίνουν διακομιδές και αεροδιακομιδές ασθενών όπου υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες.

Στην Ήπειρο, αυτό που αντέχει μέχρι στιγμής, παρά την πορεία των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Μέχρι τώρα νοσηλεύει 47 ασθενείς στις Μονάδες Λοιμωδών και έντεκα στις ΜΕΘ.

Το νοσοκομείο έχει περιθώριο να θέσει σε λειτουργία και την 4η ΜΕΛ κάτι που ήδη το ετοιμάζει. Οι κλίνες στις ΜΕΘ είναι περιορισμένες καθώς οι συνολικά διαθέσιμες ανέρχονται σε 16.

Μικρά περιθώρια έχει το νοσοκομείο Χατζηκώστα, ειδικά για νοσηλεία ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ δοκιμάζονται εδώ και μέρες τα Νοσοκομεία στην Άρτα και τους Φιλιάτες από όπου χρειάστηκε να διακομισθούν ασθενείς στα Γιάννινα.

Μεγάλο μέρος της Ηπείρου εδώ και μέρες βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο» στη ζώνη δηλαδή πολύ αυξημένου κινδύνου και με τα πιο αυστηρά απαγορευτικά μέτρα. Μέτρα ωστόσο που δεν αποδίδουν κάτι που οφείλουν να εξετάσουν οι Επιτροπές των εμπειρογνωμόνων που τα εισηγούνται και η κυβέρνηση που τα υιοθετεί.

Tο ενδεχόμενο παράτασης ενός lockdown είναι δώρον άδωρο από τη στιγμή που στο «παιχνίδι» μπαίνει η κούραση των πολιτών, με αποτέλεσμα επί της ουσίας τα μέτρα να ισχύουν μόνο στα χαρτιά.

Επιστήμονες εισηγούνται ήδη το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων αλλά και αλλαγές στο ωράριο κυκλοφορίας κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί και να ανακοινωθεί την Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ