Νομικές κινήσεις για το ελληνικό γιαούρτι Τσεχίας

giaourti

giaourti

Να μην προχωρήσει το σχετικό νομοθέτημα της Τσεχικής Δημοκρατίας για «ελληνικό» γιαούρτι και να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι λάθος το επιχείρημα ότι ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» σηματοδοτεί τον τρόπο παρασκευής και όχι την καταγωγή του προϊόντος αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση του θέματος που έχει προκύψει σχετικά με την πρόθεση της Τσεχικής Δημοκρατίας να επιτρέψει την κυκλοφορία γιαουρτιών με ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» ή «γιαούρτι ελληνικού τύπου», που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΣΕΒΓΑΠ, ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών, της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Νίκος Αντώνογλου και Χαράλαμπος Κασίμης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η χώρα μας θα αντιδράσει σε όλα τα επίπεδα, αφενός μεν για να μην προχωρήσει το σχετικό νομοθέτημα της Τσεχικής Δημοκρατίας, αφετέρου για να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι λάθος το επιχείρημα ότι ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» σηματοδοτεί τον τρόπο παρασκευής και όχι την καταγωγή του προϊόντος.

Συγκεκριμένα, όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη, παράλληλα με τη σύνταξη τεχνικού φακέλου τεκμηρίωσης των ελληνικών θέσεων, θα υπάρξει στη συνέχεια:

– Επιδίωξη διαλόγου με την Τσεχική Δημοκρατία πριν προχωρήσει η νομοθετική της πρωτοβουλία.

– Επιστολή – απάντηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και συνάντηση του Έλληνα Υπουργού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χόγκαν, ώστε να μην υιοθετήσει η Ε.Ε. τις απόψεις της Τσεχίας.

– Διερεύνηση και δρομολόγηση όλων των νομικών κινήσεων μέσω των οποίων μπορεί να αποτραπεί η χρήση του προσδιοριστικού «ελληνικό» στο γιαούρτι ξένων χωρών.

Για να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης δημιουργήθηκε άτυπη ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ