Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας διοργανώνει ημερίδα την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025, στις 18:30, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, με θέμα την παρουσίαση του έργου συντήρησης των ψηφιδωτών της Βασιλικής Α΄ Δουμετίου και της Βασιλικής Δ΄, δύο από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της αρχαίας Νικόπολης.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «SUB. 7.1.6 – Νικόπολη: Συντήρηση Ψηφιδωτών της Βασιλικής Α΄ Δουμετίου και της Βασιλικής Δ΄» (ΟΠΣ ΤΑ 5150262), η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0” του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Κατά την περίοδο 2023–2025, έπειτα από την επικαιροποίηση των απαραίτητων μελετών, πραγματοποιήθηκαν εργασίες τμηματικής συντήρησης και επιλεκτικής ανάδειξης, με στόχο όχι μόνο την προστασία των μνημείων και των ψηφιδωτών δαπέδων, αλλά και τη δημιουργία υποδομών που θα καταστήσουν επισκέψιμους τους αρχαιολογικούς χώρους, ιδίως στη Βασιλική Δ΄.
Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν και να ενημερωθούν για τις προοπτικές ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Η ημερίδα αποτελεί μία σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία για την Πρέβεζα, αναδεικνύοντας το αρχαιολογικό έργο που υλοποιείται στην περιοχή και ενισχύοντας τη σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με τη μακραίωνη ιστορία της.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας
Τηλ.: 26820 89890
Ανθή Αγγέλη, Δρ. Αρχαιολόγος – Προϊσταμένη ΕΦΑ Πρέβεζας