«Νικόλαος Δούμπας» το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων

mousiko ioanninon

Το όνομα «Νικόλαος Δούμπας» φέρει στο εξής το Μουσικό Σχολείο καθώς η απόφαση μετονομασίας δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Όπως σημειώνει η διευθύντρια του σχολείου Μαριγούλα Κασαγιάννη πρόκειται «για έναν ελάχιστο φόρο τιμής στη σημαντική πολιτιστική παρακαταθήκη του η οποία αποτελεί ένα διαχρονικό μάθημα προσφοράς, γνώσης, μουσικής παιδείας και πολιτισμού, το οποίο θα διασυνδέει μόνιμα το Σχολείο μας με τον κλασικό μουσικό πλούτο της Κεντρικής Ευρώπης».

Η Ήπειρος ανέδειξε πολλούς και σημαντικούς Εθνικούς Ευεργέτες, με την οικογένεια Δούμπα να κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο μακρύ κατάλογο της Ηπειρώτικης Ευποιΐας. Εξέχον μέλος της οικογένειας Δούμπα που κατάγεται από τη Μοσχόπολη της Ηπείρου είναι ο Νικόλαος Δούμπας. Γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου του 1830 στη Βιέννη και αποτέλεσε μία από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες του απόδημου Ελληνισμού τα τελευταία 200 χρόνια. Πέρασε στην ιστορία ως ο Μαικήνας των Τεχνών στη Βιέννη και κατέστησε το όνομα του ως συνώνυμο της προσφοράς στον πολιτισμό, τη μουσική και τις τέχνες στην Αυστριακή πρωτεύουσα, ενώ αρκετές και σημαντικές ήταν και οι ευεργεσίες του στην υπόδουλη Ελλάδα.

Η προσωπικότητα του Νικολάου Δούμπα κυριάρχησε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στην καλλιτεχνική, πολιτική και οικονομική ζωή της αυτοκρατορικής Βιέννης. Πραγματοποίησε πολλές δωρεές με κυριότερες αυτές της ανέγερσης του Μεγάρου Μουσικής της Βιέννης (Musikverein), της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης, της Ομοσπονδίας Εικαστικών Τεχνών και του σημερινού Μουσείου Εφαρμοσμένης Τέχνης. Μέσω των χορηγιών του Νικολάου Δούμπα, η Βιέννη εμπλουτίστηκε στην εποχή του με μία σειρά μνημείων προσωπικοτήτων όπως του Μπετόβεν, του Μπραμς, του Μότσαρτ, του Σούμπερτ και άλλων, τα οποία σήμερα συγκαταλέγονται στα γνωστότερα αξιοθέατα της Αυστριακής πρωτεύουσας. Ο Νικόλαος Δούμπας υπήρξε πρόεδρος της Βιεννέζικης Χορωδίας Ανδρών και αντιπρόεδρος της Εταιρίας Φίλων Μουσικής της Βιέννης, ενώ διετέλεσε διευθυντής της Εταιρείας Τεχνών και μέλος του καλλιτεχνικού συμβουλίου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Αυστροουγγαρίας. Σε αναγνώριση της πλούσιας προσφοράς του στην Τέχνη, του απενεμήθηκαν πολλές διακρίσεις, όπως του Επίτιμου Μέλους της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης, καθώς και ο τίτλος του Βαρώνου. Σήμερα, στην καρδιά της Βιέννης, ο δρόμος μπροστά από την κεντρική είσοδο του Μεγάρου Μουσικής και έδρα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας φέρει το όνομά του (Dumbastrasse).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ