Νέος υγειονομικός χάρτης με αλλαγές σε νοσοκομεία και δομές υγείας

nosokomeio n17

Νέο υγειονομικό χάρτη γα την χώρα με αλλαγές σε νοσοκομεία και δομές υγείας εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από το βήμα του Πανελλήνιου συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.

Ο Υπουργός δεν προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες έκανε όμως γνωστό ότι οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από την 7η ΥΠΕ που καλύπτει την περιοχή της Κρήτης. Φαίνεται πάντως ότι η συρρίκνωση των δομών υγείας είναι προ των πυλών.

Αναλυτικότερα αναφερόμενος στο νέο Χάρτη Υγείας ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης του Πανελλήνιου συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022 γνωστοποίησε ότι πλέον ολοκληρώνεται. Πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι με τον νέο χάρτης Υγείας θα υπάρξουν τόσο συγχωνεύσεις νοσοκομείων όσο και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός τόνισε πώς η προσέγγιση που ακολουθείται είναι ότι οι δομές θα πρέπει να εξυπηρετούν τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό επιβεβαίωσε πώς υπάρχουν πράγματι δομές που πρέπει να αλλάξουν χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση με τον νέο Χάρτη Υγείας θα ανασχεδιάσει των νοσοκομεία παρόλο, που το θέμα αυτό  έχει προκαλέσει στο παρελθόν πονοκεφάλους στις περισσότερες κυβερνήσεις αλλά και έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους.

Ο υπουργός συνεχίζοντας ως παράδειγμα ανέφερε ότι δεν μπορεί η Κρήτη να έχει οκτώ νοσοκομεία από τα οποία τα τέσσερα, να βρίσκονται στο Λασίθι. Πρόσθεσε ότι «όσα χειρουργεία γίνονται στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, άλλα τόσα γίνονται στα άλλα τρία νοσοκομεία του νομού και τελικά πηγαίνουν στο ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Ηρακλείου)»

Με τις επερχόμενες αλλαγές δήλωσε ο κ. Πλεύρης θα δημιουργηθούν «ισχυρές δομές που θα παρέχουν υπηρεσίες και άλλες, που θα αλλάξουν χαρακτήρα»

Ο υπουργός μιλώντας για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες «να φύγει ο κρατικός προϋπολογισμός» και τα νοσοκομεία να χρηματοδοτούνται από τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.

Ακόμη, τόνισε ότι «μπορούμε πια να συζητήσουμε με βάση τις ανάγκες που έχουμε και να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις ώστε να έχουμε τις καλύτερες υγειονομικές δομές που χρειάζονται, γιατί η λογική δεν είναι να σπαταλάμε πόρους σε υποστελεχωμένες δομές αλλά να έχουμε ισχυρές δομές που θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες που θέλουμε και άλλες δομές οι οποίες θα έχουν αλλάξει έναν χαρακτήρα και σε αυτόν όλο το ρόλο υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ