Νέοι αιφνιδιασμοί των ΜΚΟ… Μισθώνουν ξενοδοχεία και μεταφέρουν πρόσφυγες στο Ζαγόρι!

af tsepe1

af tsepe1

Σε νέους αιφνιδιασμούς προβαίνει η Ύπατη Αρμοστεία και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες απομάκρυναν άρον άρον τους πρόσφυγες από τα Γιάννινα μεταφέροντάς τους σε Καμένα Βούρλα και Πάρνηθα, ενώ την ίδια ώρα, μισθώνουν ξενοδοχειακές μονάδες στο Ζαγόρι για την μεταφορά άλλων προσφύγων.

Κι όλα αυτά ερήμην των τοπικών κοινωνιών…

Το θέμα της μίσθωσης ξενοδοχείων για την μεταφορά και την φιλοξενία εβδομήντα προσφύγων στο Ζαγόρι, μονοπώλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τους τοπικούς επιχειρηματίες να έρχονται σε ευθεια αντιπαράθεση.

Το Σώμα ή ο Δήμος, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, δεν μπορούν να υποδείξουν σε ποιον θα μισθώσει κάθε επιχειρηματίας την μονάδα του.

Πρόσθεσε, όμως, ότι το θέμα είναι ευαίσθητο κοινωνικά και άπτεται και της στάσης των Ζαγορισίων έναντι των ανθρώπων που έχουν υποφέρει, αλλά αφορά άμεσα και τον τουρισμό στο Ζαγόρι που αποτελεί βασική επένδυση πολλών. Έτσι ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε, παρουσία ιδιοκτητών ξενώνων και ξενοδοχείων ήταν έντονος και δεν έλειψαν οι μεταξύ τους αντιπαραθέσεις.

Και τούτο γιατί το Ζαγόρι έχει επενδύσει στον εναλλακτικό και θεματικό τουρισμό και, τόσο από εκπροσώπους της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου, όσο και από μέλη του δημοτικού συμβουλίου, επισημάνθηκε ο κίνδυνος να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας αυτός, αφού οι πρόσφυγες δεν είναι τουρίστες, αλλά άνθρωποι ταλαιπωρημένοι που άγονται και φέρονται από τόπο σε τόπο αναζητώντας μια νέα πατρίδα.
Επισημάνθηκε κατά κόρον, από όσους πήραν το λόγο, ότι η άρνηση να μεταφερθούν πρόσφυγες στο Ζαγόρι δεν αποτελεί ρατσιστική στάση, αλλά υπεράσπιση αυτού που η περιοχή πάλεψε για δεκαετίες να αποκτήσει, να είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός.

Εκ μέρους των ιδιοκτητών που ήρθαν σε συμφωνία να μισθώσουν τις επιχειρήσεις τους παρέστη στη συνεδρίαση δικηγόρος τους ο οποίος επιχειρηματολόγησε στο Σώμα για την επιλογή τους αυτή, μιλώντας για συμφωνία και όχι για υπογραφή σύμβασης, αλλά κανείς δεν γνώριζε μέχρι εκείνη την ώρα τι τελικά θα συμβεί.

Οι ιδιοκτήτες που ήρθαν σε συμφωνία με την ΜΚΟ, υποστήριξαν ότι προχώρησαν σε αυτή την κίνηση για να δουλέψουν οι επιχειρήσεις τους, ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα από την συνύπαρξη με τους ντόπιους, (πάντως στους Ασπραγγέλους θα αποτελούν πλειοψηφία οι 70 πρόσφυγες έναντι των περίπου 30 μονίμων κατοίκων, αντέτειναν άλλοι ιδιοκτήτες), ερχόμενοι όμως σε σύγκρουση με συναδέλφους τους οι οποίοι αντιδρούν σε αυτή την επιλογή, θεωρώντας ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για το τουριστικό προϊόν του Ζαγορίου.

Μάλιστα εκφράστηκαν φόβοι ότι θα υπάρξουν και ακυρώσεις κρατήσεων.

Τονίστηκε, ακόμη, ότι η εγκατάσταση προσφύγων σε ξενώνες και ξενοδοχεία του Ζαγορίου δεν έχει καμιά σχέση με την απόφαση μεταφοράς και διαμονής τους στην μαθητική εστία Τσεπελόβου, στην οποία είχε συναινέσει το Δημοτικό Συμβούλιο, για ανθρωπιστικούς λόγους και την έκτακτη ανάγκη που υπήρχε. Αποδείχτηκε, όπως επισημάνθηκε ότι ήταν λανθασμένη επιλογή το Τσεπέλοβο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η μεταφορά επιλέγεται χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος και είναι στη διακριτική ευχέρεια των ιδίων των ιδιοκτητών καταλυμάτων να αποφασίσουν, αν αντί για τουρίστες θα στεγάσουν πρόσφυγες.

Σκληρή κριτική ασκήθηκε από πολλούς δημοτικούς συμβούλους και ιδιοκτήτες ξενώνων στο ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Η ΜΚΟ που ανέλαβε τη διαδικασία για το Ζαγόρι μόλις την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσε με επίσκεψη εκπροσώπου της στον Δήμαρχο, ουσιαστικά, την ειλημμένη απόφαση της επιλογή να μεταφέρει πρόσφυγες στους Ασπραγγέλους, όπου υπάρχουν κάποιες βασικές υποδομές και συγκοινωνία, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Το θέμα θα εξετάσουν και τα συλλογικά όργανα των επιχειρήσεων του τουρισμού στο Ζαγόρι, όπως η ΕΤΕΖ, ωστόσο το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε στην έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος ( «παρών» μόνο ένας δημοτικός σύμβουλος), εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για την εγκατάσταση προσφύγων σε καταλύματα του Ζαγορίου.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου, μετά από διαλογική συζήτηση παρουσία πολλών κατοίκων, εκπροσώπων φορέων του τουρισμού και επιχειρηματιών του κλάδου, κατέληξε στα εξής:

-Το Ζαγόρι είναι παγκοσμίως γνωστό για τον εναλλακτικό και θεματικό τουρισμό και αυτό το τουριστικό προϊόν πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

-Βεβαίως, οι επιχειρηματίες έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να μισθώσουν κατά το δοκούν τις επιχειρήσεις τους, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη των επιλογών τους.

-Ως Δήμος θα στηρίζουμε πάντα το συμφέρον του τόπου μας και των ανθρώπων που ζουν στο Ζαγόρι και ασχολούνται με τον τουρισμό.

-Σε ότι αφορά την πρωτοβουλία Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για μίσθωση τουριστικών επιχειρήσεων, για την εγκατάσταση προσφύγων, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και συνεννόηση με το Δήμο και τους φορείς που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις, εκφράζουμε σοβαρές επιφυλάξεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της περιοχής.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ