Νέο πακέτο μέτρων για τις ΑΠΕ

fotovoltaikaΝέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά ενέργειας στο πρώτο εξάμηνο τού 2013 και δεύτερο πακέτο μέτρων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις επόμενες ημέρες, ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Α.Παπαγεωργίου, μιλώντας το απόγευμα στο συνέδριο τής International Herald Tribune.

«Είναι κρίμα να βλέπει κανείς μία χώρα που θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί στην παραγωγική αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, να εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα που έχει με τόσο άναρχο τρόπο.

Χωρίς δηλαδή το κατάλληλο υποστηρικτικό και θεσμικό πλαίσιο που θα ωφελήσει τον επενδυτή, αλλά δεν θα βλάψει τον απλό Έλληνα πολίτη, καταναλωτή, φορολογούμενο. Τις συνέπειες αυτής της κατάστασης βιώνουμε όλοι σήμερα, μέσα από ελλείμματα που φούσκωσαν γρήγορα και απείλησαν με κατάρρευση την αγορά ενέργειας», τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ.

Πρόσθεσε δε, ότι μετά τα μέτρα που ελήφθησαν τον Αύγουστο (μεταξύ αυτών η σταδιακή μείωση των εγγυημένων τιμών για αγορά ενέργειας από φωτοβολταϊκά), θα κατατεθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Βουλή νέες αποφάσεις με στόχο τη μείωση και τελικά την εξάλειψη του ελλείμματος του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα -όπως είπε ο υφυπουργός- οι επενδύσεις στον κλάδο παραμένουν βιώσιμες και ελκυστικές.

«Χρειαστήκαμε τρεις μήνες για να αντιμετωπίσουμε τους σημερινούς κινδύνους, να διασώσουμε την ενεργειακή αγορά από την κατάρρευση, τους Έλληνες καταναλωτές από επιβαρύνσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ και να δώσουμε ώθηση σε πολλά που παρέμεναν χρόνια ‘κάτω από το χαλί’», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

«Σε μόνο λίγους μήνες ακόμη, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, διαμορφώνοντας μία ενεργειακή αγορά αποτελεσματική, ασφαλή, ανταγωνιστική» πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τονίζοντας ότι δεν αποτελούν μόνο μέσο για ισοσκέλιση ελλειμμάτων, αλλά είναι αναπτυξιακές και ουσιαστικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

«Η στρατηγικού χαρακτήρα απελευθέρωση της ενέργειας θα γίνει με προσοχή, σύννομα, με σεβασμό στις ευρωπαϊκές οδηγίες και με προσαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε η μετάβαση στην τελική κατάσταση να γίνει ομαλά για όλη την αγορά ενέργειας», σημείωσε.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε, τέλος, στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, κάνοντας λόγο για αναξιοποίητο θησαυρό, που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αξία, λόγω των αυξημένων αναγκών σε κλάδους, όπως οι κατασκευές και η βιομηχανία.

«Και εδώ, αγκυλώσεις δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα τη χάραξη και κυρίως την υλοποίηση ξεκάθαρης μεταλλευτικής πολιτικής. Οι χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες αδειοδότησης ως προς τη χωροθέτηση και τη λειτουργία, προβλημάτιζαν τους επενδυτές, ενώ το κλίμα αρνητισμού που πολλές φορές εισέπρατταν, τους αποθάρρυνε από το να επενδύσουν στην Ελλάδα», σημείωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε άρση των προκαταλήψεων και ενθάρρυνση τής επενδυτικής δραστηριότητας, με διαφάνεια και μέριμνα για το περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ