Νέο κύμα ανατιμήσεων σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα

kausima venzinadiko

Νέα πίεση δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την άνοδο των ενεργειακών τιμών, καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή, η αυξημένη θερινή ζήτηση λόγω καύσωνα και τουρισμού, αλλά και οι πιέσεις στην παγκόσμια αγορά διυλισμένων προϊόντων δημιουργούν ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε καύσιμα, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

Στην Ελλάδα, η αυξημένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας λειτουργεί ως ένα σημαντικό «ανάχωμα» στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς σε ορισμένες ημέρες καλύπτει σχεδόν το 48% της παραγωγής. Ωστόσο, η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούλιο παραμένει αισθητά υψηλότερη σε σχέση με τον Ιούνιο, δημιουργώντας ανησυχίες για αυξημένες χρεώσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια του Αυγούστου.

Βενζίνη πάνω από 2 ευρώ σε πολλές περιοχές

Η μεγαλύτερη πίεση καταγράφεται στην αγορά καυσίμων. Η τιμή της αμόλυβδης ξεπέρασε και πάλι το όριο των 2 ευρώ το λίτρο σε αρκετές περιοχές της χώρας, κυρίως σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 1,977 ευρώ το λίτρο, από 1,974 ευρώ μία ημέρα νωρίτερα, πλησιάζοντας πλέον το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ.

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης, με τη μέση τιμή να έχει φτάσει στα 1,950 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,648 ευρώ την 1η Ιουλίου 2026. Εφόσον συνεχιστεί η ανοδική πορεία, δεν αποκλείεται το ντίζελ να προσεγγίσει ή ακόμη και να ξεπεράσει την τιμή της αμόλυβδης.

Οι περιοχές με τις υψηλότερες τιμές

Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις καταγράφονται κυρίως στα νησιά, όπου το κόστος μεταφοράς διαμορφώνει υψηλότερες τιμές.

Στις Κυκλάδες η μέση τιμή της αμόλυβδης κινείται πάνω από τα 2,20 ευρώ το λίτρο, ενώ σε ορισμένες περιοχές φτάνει ακόμη και τα 2,350 ευρώ.

Στα Δωδεκάνησα η βενζίνη διαμορφώνεται στα 2,106 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης στα 2,032 ευρώ.

Πάνω από τα 2 ευρώ η αμόλυβδη κινείται επίσης σε περιοχές όπως η Κεφαλονιά, η Σάμος και το Ηράκλειο Κρήτης.

Οι αυξήσεις, ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο στους τουριστικούς προορισμούς. Το όριο των 2 ευρώ έχει ξεπεραστεί και σε ηπειρωτικές περιοχές, όπως η Αιτωλοακαρνανία, τα Γρεβενά, η Εύβοια και η Ευρυτανία.

Η Μέση Ανατολή ανεβάζει το κόστος ενέργειας

Οι διεθνείς πιέσεις στην αγορά ενέργειας συνδέονται πλέον όχι μόνο με την τιμή του αργού πετρελαίου, αλλά κυρίως με τη μειωμένη διαθεσιμότητα διυλισμένων προϊόντων και τις διαταραχές στις εμπορικές διαδρομές.

Από τα μέσα Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου, η τιμή του Brent αυξήθηκε από τα 79,85 στα 89,22 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια περίοδο, η διεθνής τιμή του ντίζελ ενισχύθηκε σχεδόν κατά 43%, ενώ η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε περίπου κατά 22%.

Ανοδικά κινείται και το φυσικό αέριο, καθώς η Ευρώπη επιχειρεί να ενισχύσει τα αποθέματά της ενόψει του χειμώνα. Η αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου επηρεάζει άμεσα και την ηλεκτροπαραγωγή, καθώς παραμένει σημαντικό μέρος του ενεργειακού μείγματος.

Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος

Παρά τη σημαντική συμβολή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι αυξημένες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργούν πιέσεις για τους καταναλωτές.

Η πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από τρεις βασικούς παράγοντες:

  • την εξέλιξη της γεωπολιτικής έντασης,
  • τη διαθεσιμότητα πετρελαίου, φυσικού αερίου και διυλισμένων προϊόντων,
  • τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών και της αυξημένης κατανάλωσης.

Όσο οι παράγοντες αυτοί παραμένουν ενεργοί, οι πιέσεις στην ενεργειακή αγορά αναμένεται να συνεχιστούν, με τον κίνδυνο νέων επιβαρύνσεων σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και συνολικά στο κόστος ζωής να παραμένει αυξημένος.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add EpirusPost.gr on Google