Νεκροταφεία στην Ελλάδα ζητούν οι Τσάμηδες

tsamides-t181

Με διαμαρτυρίες έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας αντέδρασαν οι οργανώσεις των Τσάμηδων στην έναρξη των εκταφών των Ελλήνων στρατιωτών στο Ντραγκότι.

Στη διαδήλωση πρωτοστάτησε ο επικεφαλής του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων – PDIU, Σφετίμ Ιντρίζι, που αναφέρθηκε στους Αλβανοτσάμηδες που σκοτώθηκαν την περίοδο της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία ελληνικών στρατιωτικών νεκροταφείων στη νότιο Αλβανία αποτελεί απειλή για την αλβανική επικράτεια και την κυριαρχία της χώρας.

«Ας μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες έχουν έρθει ως κατακτητές στην Αλβανία και σήμερα θα γίνουν ιστορικά νεκροταφεία και αυτά θα γίνουν με επίσημες τελετές.

Αναφερόμαστε στα λόγια του πρώην προέδρου της Ελλάδας, Κάρολου Παπούλια που είχε δηλώσει ότι «αυτοί οι στρατιώτες που έχουν πέσει εδώ, πολέμησαν για την πατρίδα τους».

«Όταν εμείς δεν θα είμαστε σε αυτόν τον κόσμο, τα εγγόνια τους (των Ελλήνων) θα λένε ότι οι πρόγονοί μας έχουν πέσει σε αυτήν τη γη μας, τη Βόρειο Ήπειρο».

Οι οργανώσεις των Τσάμηδων καταφέρθηκαν και κατά της κυβέρνησης του Έντι Ράμα λέγοντας ότι αναγνωρίζει στη χώρα εννέα μειονότητες, ενώ δεν έχει κάνει τίποτε για τα δικαιώματα των Αλβανοτσάμηδων.

Ζήτησαν ακόμη να γίνουν τάφοι στην Ελλάδα για το Αλβανοτσάμικο τάγμα του Αλί Ντεμί ως αμοιβαιότητα για τα ελληνικά στρατιωτικά κοιμητήρια στη νότια Αλβανία.

Οι συγκεντρωθέντες άναψαν κεριά σε ένδειξη “τιμής προς τους νεκρούς Αλβανοτσάμηδες”.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • tsamides t181

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ