Νεκρός ψαραετός στο Δέλτα του Καλαμά

aetos kalamas

aetos kalamas

Ένας νεαρός ψαραετός βρέθηκε νεκρός κατά τη διάρκεια εποπτείας του προσωπικού φύλαξης του ΦΔ Αχέροντα-Καλαμά. Το άτυχο αρπακτικό εντοπίστηκε στην ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Καλαμά και οι αιτίες θανάτου του είναι ακόμα άγνωστες.

Ο Ψαραετός καταγράφεται στην περιοχή τις περιόδους του χειμώνα και της μετανάστευσης και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα τελευταία χρόνια στο δέλτα διαχειμάζει ένας σημαντικός και σταθερός αριθμός 3 ατόμων, που βρίσκει καταφύγιο και τροφή στα κατάλληλα ενδιαιτήματα του δέλτα.

Το ενδιαίτημα τροφοληψίας του είδους περιλαμβάνει όλους τους τύπους φυσικών ή τεχνητών υγροτόπων με την προϋπόθεση να υπάρχει άφθονη τροφή.

Κυνηγάει συνήθως ψάρια μικρού και μεσαίου μεγέθους ενώ τα είδη είναι ποικίλα και εξαρτώνται από την περιοχή κυνηγιού και την αφθονία του κάθε είδους. Σύμφωνα με έρευνες ο ψαραετός δεν επηρεάζει αρνητικά τους πληθυσμούς των θηραμάτων του αφού πιάνει κυρίως άρρωστα και γέρικα άτομα.

Είναι από τα σπανιότερα είδη αετών στην Ευρώπη που τρέφεται αποκλειστικά με ψάρια τα οποία εντοπίζει από ψηλά και βουτάει με θεαματική ταχύτητα στο νερό για να τα πιάσει. Έχει ιδιαίτερα διαμορφωμένα δάκτυλα με δύο ζεύγη αντίθετα τοποθετημένα και με μυτερά λέπια στο κάτω μέρος τους ώστε να πιάνει εύκολα τα ψάρια. Το μήκος του είναι 60 εκ. με άνοιγμα φτερών 1.60 μέτρα.

Ο Ψαραετός ανήκει στην τάξη των Ιερακόμορφων, στην οικογένεια των Πανδιονίδων, της οποίας είναι και ο μοναδικός ζωντανός εκπρόσωπος.

Το είδος πέφτει συχνά θύμα λαθροθηρίας ενώ οι φωλιές του καταστρέφονται διότι θεωρείται ανταγωνιστής των αλιευτικών δραστηριοτήτων του ανθρώπου.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ