Νεκρή αγριόγατα στον Παρακάλαμο

GATAΝεκρή αγριόγατα, που ανήκει στα προστατευόμενα είδη, εντοπίστηκε από περαστικό στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς, μεταξύ της διασταύρωσης Παρακαλάμου και διασταύρωσης Κάτω Ραβενιών.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», η αγριόγατα είναι είδος τρωτό και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία.

Ζυγίζει 4-7 κιλά και, αν και δεν βλέπει στο σκοτάδι, αντιλαμβάνεται την παραμικρή αναλαμπή, ενώ οι τρίχες στο μουστάκι της τη βοηθούν να βρίσκει το δρόμο της.

Η αγριόγατα είναι μεγαλύτερη από την οικόσιτη γάτα και σε αντίθεση με αυτήν, όταν περπατάει, κρατάει όρθια την ουρά της.

Η αγριόγατα ζει 12-15 χρόνια σε μεγάλα και πυκνά δάση πλατύφυλλων, αλλά και σε ανοικτά μέρη, όπου υπάρχουν μεγάλες συστάδες δένδρων, φωλιάζει σε κουφάλες δέντρων ή κάτω από βράχους και τρώει και αποθηκεύει λίπος την περίοδο του φθινοπώρου για να αντέξει τις αντίξοες συνθήκες του χειμώνα.

Σοβαρότατη απειλή για το είδος αποτελεί ο υβριδισμός με την κοινή γάτα καθώς, όταν πλησιάσει σε κατοικημένες περιοχές, η αγριόγατα πολλές φορές ζευγαρώνει με γάτες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ