Νέες περικοπές, σε οικονομικό αδιέξοδο οι Δήμοι

dimarxeio_1Σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο και αδυναμία λειτουργίας οδηγείται η τοπική αυτοδιοίκηση μετά την ανακοίνωση για τη νέα περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, τη δεύτερη στη διάρκεια του έτους.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όλους τους Δήμους και το Δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος από τα ίδια κονδύλια εξυπηρετεί ένα τεράστιο δάνειο που έρχεται από το παρελθόν αλλά και τα δάνεια της ΔΕΥΑΙ.

Η πρώτη περικοπή ΚΑΠ έγινε πριν έναν ακριβώς χρόνο κι ανέρχονταν στο 28% των θεσμοθετημένων πόρων. Τον Φεβρουάριο του 2012 ακολούθησε η δεύτερη περικοπή, η οποία έφτανε επίσης στο 28%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις των συναρμόδιων υπουργείων η νέα περικοπή θα είναι της τάξης του 29% και βέβαια θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Μάντης τα ποσά αυτά είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό και η μη καταβολή τους υποχρεώνει το Δήμο να αναζητήσει άλλες πηγές χρηματοδότησης.

«Με δεδομένες τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις που καταβάλλονται τόσο για λογαριασμό του Δήμου όσο και για λογαριασμό της ΔΕΥΑΙ τα χρήματα που θα απομένουν δεν θα αρκούν ούτε για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Δυστυχώς οι Δήμοι είναι αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο δύσκολα μπορεί να επιλυθεί. Με την πολιτική αυτή, η πολιτεία, δεν αφήνει άλλη επιλογή πλην του τραπεζικού δανεισμού, που για την ώρα όμως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Κι εκεί όμως τα πράγματα είναι δύσκολα. Κι όχι μόνο για μας αλλά για το σύνολο της αυτοδιοίκησης της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Μάντης.

Σε μία εποχή όπου η χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης ρέει με το σταγονόμετρο η νέα περικοπή αποτελεί χαριστική βολή στη λειτουργία των Δήμων. Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της λήψης απόφασης για τη σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου.

«Αυτή η πολιτική δεν οδηγεί σε λύσεις. Αντιθέτως επιτείνει το πρόβλημα, βαθαίνει την κρίση και μετατρέπει τους Δήμους σε μέρος της. Η αποστέρηση σημαντικών πόρων καταδικάζει τους Δήμους σε αδυναμία λειτουργίας. Παράλληλα καταδικάζει και τους πολίτες, καθώς οι Δήμοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις απαιτήσεις.

Είχα αναφέρει και παλιότερα ότι οι Δήμοι θα πρέπει να κινηθούν αυτόνομα και να διαπραγματευθούν μόνοι τους χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλη λύση δεν υπάρχει…. Θα περιμένουμε και τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ για να δούμε πως θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ