Νέες διευκρινίσεις.. Προαιρετική η 4η δόση, δεν επηρεάζει τα πιστοποιητικά

emvolio

Το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι υπάρχει «ισχυρή σύσταση» για την πραγματοποίηση τέταρτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού όλων των πολιτών από 60 ετών και άνω.

«Διευκρινίζεται ότι η ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με δεύτερη αναμνηστική (4η δόση) αφορά όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών», τονίζει το υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός με την τέταρτη δόση είναι προαιρετικός και δεν σχετίζεται με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση της Τρίτης 5 Απριλίου, εξήγησε αναλυτικά ότι η 4η δόση συστήνεται κυρίως σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών -ιδιαίτερα σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όπως είπε, η δεύτερη αναμνηστική δόση, όπως χαρακτηρίζεται η τέταρτη δόση, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και το γεγονός ότι έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από την πρώτη αναμνηστική δόση, δηλαδή την τρίτη, θα έχει όφελος σε αυτές τις ομάδες, καθώς αναμένεται να μειώσει σοβαρά την πιθανότητα νοσηλείας τους.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτίμησε ότι το πιθανό όφελος από μια τέταρτη δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και πάνω, καθώς και σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Επιπλέον, σε άτομα 60 και πάνω, ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν υποκείμενα νοσήματα», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Όσοι έχουν νοσήσει και έχουν κάνει την τρίτη, δεν χρειάζεται να κάνουν την τέταρτη δόση εμβολίου

Όπως εξήγησε, η τέταρτη δόση όσον αφορά τα MRNA εμβόλια θα γίνεται τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση -δηλαδή την πρώτη αναμνηστική. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι τα άτομα που έχουν νοσήσει μετά την τρίτη δόση δεν χρειάζονται τέταρτη επαναληπτική.

Η ίδια τόνισε ότι πρωταρχικής σημασίας παραμένει ο αρχικός εμβολιασμός σε όσους δεν τον έχουν πραγματοποιήσει και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού αυτού με την πρώτη αναμνηστική δόση, δηλαδή την τρίτη δόση.

Οκτώ εβδομάδες το μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης δόσης για τους εμβολιασμούς με Pfizer και Moderna

Όσον αφορά τον αρχικό εμβολιασμό, είπε ότι πλέον η δεύτερη δόση του θα πρέπει να γίνεται οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση για τα εμβόλια MRNA και όχι τρεις που ισχύει έως σήμερα για τα παρασκευάσματα της Pfizer και τέσσερις για τα Moderna.

Ωστόσο, η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι για τα άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και όσους είναι ανοσοκατασταλμένοι το διάστημα παραμένει στις τέσσερις εβδομάδες, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

Η τέταρτη δόση του εμβολίου δεν σχετίζεται με τα πιστοποιητικά

Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός με τη δεύτερη αναμνηστική δόση, δηλαδή την τέταρτη δόση, είναι προαιρετικός. Ωστόσο, υπάρχει ισχυρή σύσταση γι’ αυτόν και πρόσθεσε ότι δεν σχετίζεται με τα πιστοποιητικά.

Υπενθυμίζεται ότι με νέα ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε το Σάββατο (24/4), άλλαξαν τα ισχύοντα για τα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού.

Τέλος, η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε το σκεπτικό της Επιτροπής, λέγοντας ότι λόγω της μεγάλης αύξησης της μεταδοτικότητας της Ο και ιδιαίτερα της Ο2 και της χαλάρωσης των μέτρων, αλλά και του γεγονότος ότι εξακολουθεί να παρατηρείται αυξημένος αριθμός νέων μολύνσεων, η Επιτροπή έφτασε στη σημερινή απόφαση.

Πάντως, η ίδια έκανε σαφές ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι όσοι νοσούν από τις παραλλαγές της Ο δεν φαίνεται να χρειάζονται νοσηλεία όσο με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού. Επίσης, τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η εφαρμογή της 3ης δόσης αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική κατά της νόσου Covid-19, ιδιαίτερα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ