Νέες διευκολύνσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

AYTHERETAΡυθμίσεις για νέες διευκολύνσεις, με εκπτώσεις και δυνατότητα μεταβιβάσεων περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αφορούν τα αυθαίρετα και έχουν στόχο την αύξηση των εσόδων.

Έτσι, όποιος δηλώσει το αυθαίρετό του ή το κτίσμα με πολεοδομικές αυθαιρεσίες έως τη λήξη της προθεσμίας, δηλαδή τέλος Ιανουαρίου, πληρώνοντας το 30% του προστίμου, του παρέχεται:

  • Έκπτωση 10% επί του συνολικού προστίμου
  • Mπορεί να μεταβιβάσει το ακίνητο, κάτι που δεν ίσχυε πριν
  • Έχει τη δυνατότητα έκδοσης ή αναθεώρησης οικοδομικής άδειας
  • Μπορεί να προχωρήσει στην εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης “η εντολή του πρωθυπουργού είναι να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες. Στο πνεύμα αυτό θεσπίζουμε ρυθμίσεις που αφορούν και διευκολύνουν ιδιοκτήτες αυθαιρέτων”.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με αυτές τις ρυθμίσεις επιχειρείται η ενίσχυση της κινητικότητας των διοικητικών πράξεων στους τομείς του τουρισμού, της οικοδομής, των εμπορικών χρήσεων. Ο βασικός στόχος όμως είναι η αύξηση των εσόδων με την προσέλκυση νέων δηλώσεων, καθώς η μέχρι στιγμής ανταπόκριση δεν είναι αυτή που προσδοκούν στην κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι, έως και την Πέμπτη είχαν υποβληθεί 459.000 δηλώσεις, έχουν εισπραχθεί 712 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά τα προσδοκώμενα έσοδα ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Όμως τα αυθαίρετα ή τα κτίρια με αυθαιρεσίες στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα έκδοσης χειρόγραφων βεβαιώσεων από τους μηχανικούς, σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος του τεχνικού επιμελητηρίου. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποφασίσθηκε μετά τις κινητοποιήσεις των μηχανικών και το μπλοκάρισμα του συστήματος, που στοίχισε το πάγωμα της διαδικασίας των δηλώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ