Νέες χρεώσεις για επιχειρήσεις και ιδιώτες – Πού επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος

aade ()

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παρουσίασε με αναλυτική εγκύκλιο όλες τις περιπτώσεις στις οποίες επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών, το οποίο έχει αντικαταστήσει το παραδοσιακό χαρτόσημο.
Το νέο πλαίσιο αφορά επαγγελματίες, επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, αλλά και ιδιώτες, και έχει στόχο τη διαφάνεια και τον εκσυγχρονισμό των συναλλαγών.

🔹 Τι είναι το Ψηφιακό Τέλος

Το Ψηφιακό Τέλος επιβάλλεται σε συγκεκριμένες συναλλαγές ανεξάρτητα από τον τόπο κατάρτισής τους, εφόσον ένας τουλάχιστον από τους συμβαλλόμενους έχει φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων, δάνεια, τραπεζικές επιταγές, εγγραφές υποθηκών και άλλες συναλλαγές.

🏢 Επαγγελματικές Μισθώσεις

  • Εφαρμόζεται συντελεστής 3,60% επί του μισθώματος για επαγγελματικές μισθώσεις χωρίς ΦΠΑ.
  • Υπόχρεος είναι συνήθως ο εκμισθωτής, μέσω της δήλωσης εισοδήματος.
  • Οι κατοικίες εξαιρούνται, όπως και οι αποθήκες ή θέσεις στάθμευσης όταν μισθώνονται μαζί με κατοικία.
  • Αν μέρος κατοικίας χρησιμοποιείται επαγγελματικά, το τέλος επιβάλλεται αναλογικά.

🏦 Τραπεζικές Πράξεις και Δάνεια

Το Ψηφιακό Τέλος εφαρμόζεται σε πλήθος τραπεζικών συναλλαγών:

  • Δάνεια έως 150.000 ευρώ: συντελεστής 2,40% ή 3,60%, ανάλογα με τους συμβαλλόμενους.
  • Εξαιρούνται δάνεια μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ομολογιακά δάνεια ή χρηματοδοτήσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
  • Στα δάνεια μεταξύ ιδιωτών, ισχύει συντελεστής 3,60%.
  • Στα δάνεια μεταξύ επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχείρησης και Δημοσίου, 2,40%.

💰 Καταθέσεις και Αναλήψεις

Ψηφιακό Τέλος επιβάλλεται:

  • Σε καταθέσεις ή αναλήψεις μεταξύ εταίρων, μετόχων ή συνδεδεμένων προσώπων εκτός ειδικής σύμβασης.
  • Δεν επιβάλλεται σε τραπεζικές κινήσεις εντός χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή σε αλλοδαπές τράπεζες.
  • Ο συντελεστής ορίζεται σε 1,20% για κεφαλαιουχικές και προσωπικές εταιρείες.

🧾 Υποθήκες και Κτηματολογικά Γραφεία

  • Για μεταγραφές μίσθωσης άνω των 9 ετών επιβάλλεται 1,20% επί των συνολικών μισθωμάτων, εφάπαξ.
  • Για εγγραφή υποθήκης ή τροπή προσημείωσης, ισχύει 3,60%, με υπόχρεο τον αιτούντα μέσω e-Παραβόλου.
  • Δεν επιβάλλεται τέλος σε υποθήκες υπέρ του Δημοσίου ή για βεβαιωμένες οφειλές προς την ΑΑΔΕ και τα ταμεία.

💳 Επιταγές και Δοσοληπτικοί Λογαριασμοί

  • Επιβάλλεται τέλος 3‰ (ανά χίλια) επί της αξίας των επιταγών που κατατίθενται για είσπραξη ή ενεχυρίαση.
  • Στους αλληλόχρεους δοσοληπτικούς λογαριασμούς το τέλος υπολογίζεται ετησίως με συντελεστή 2,40% ή 3,60%, ανάλογα με τη φύση της συναλλαγής.

📌 Τι πρέπει να προσέξουν φορολογούμενοι και επιχειρήσεις

Η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι:

  • Οι δηλώσεις και αποδόσεις του ψηφιακού τέλους πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν να ελέγχουν αν οι λογιστικές εγγραφές δημιουργούν υποχρέωση απόδοσης τέλους.
  • Το Ψηφιακό Τέλος λειτουργεί πλέον ως σύγχρονο ισοδύναμο του χαρτοσήμου, με αυτοματοποιημένο έλεγχο μέσω myDATA.

Η εφαρμογή του Ψηφιακού Τέλους αλλάζει τον τρόπο φορολόγησης σε μια σειρά συναλλαγών – από μισθώσεις και δάνεια έως τραπεζικές κινήσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες.
Η συμμόρφωση με τους νέους κανόνες είναι απαραίτητη για την αποφυγή προστίμων και τη σωστή καταχώρηση στα λογιστικά βιβλία.