Νέες αυξήσεις ετοιμάζει η ΔΕΗ

DEHΤην ώρα που ήδη οι πολίτες δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με ενσωματωμένο το ειδικό τέλος ακινήτων, νέες αυξήσεις αναμένονται στα τιμολόγια του ρεύματος.

Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος για το 2012 προβλέπει μία αύξηση της τάξης του 12%,

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, το υπουργείο έχει απορρίψει το αίτημα της ΔΕΗ για μεσοσταθμικές αυξήσεις 19%. Η εταιρεία, ωστόσο φέρεται να επιμένει ότι αν δεν εγκριθούν ποσοστά τουλάχιστον 15%, από του χρόνου θα παρουσιάσει ζημίες και θα κινδυνεύσει με υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ θα τεθεί θέμα ανάκλησης δανείων που έχει πάρει από τράπεζες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιστολή με το συγκεκριμένο περιεχόμενο εστάλη χθες από τη διοίκηση της ΔΕΗ στα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος που αναμένεται να πάρουν την τελική τους απόφαση τις επόμενες εβδομάδες

Πάντως, εκτός από το βασικό σενάριο εξετάζονται και άλλα, όπως είναι η μέση αύξηση σε μονοψήφια ποσοστά ώστε να είναι μικρότερες οι επιπτώσεις στους καταναλωτές. Την ίδια ώρα, αναμένεται η γνωμοδότηση της Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), όπου θα ορίζεται το μέσο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ για το 2012, βάσει του οποίου θα διαμορφωθούν στη συνεχεία, οι αυξήσεις στα τιμολόγια.

Σε κάθε περίπτωση, έρχονται νέες επιβαρύνσεις για τους πολίτες που δοκιμάζονται ήδη από τις αυξήσεις των φόρων και των περικοπών στα εισοδήματά τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ