Νέα θανάσιμη απειλή για τα πλατάνια

PLATANOSΤα συμπτώματα προσβολής από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους σε ένα πλατάνι στην διασταύρωση του περιμετρικού δρόμου με το δρόμο προς την Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου Φενεού στην λίμνη του φράγματος «Δόξα» ήταν αρκετά για να σημάνει συναγερμός στην Διεύθυνση Δασών Κορινθίας και να λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά για να ληφθούν μέτρα.

Η προσβολή από την συγκεκριμένη ασθένεια προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το κόψιμο δυο κλαδιών του δένδρου από μολυσμένο κοπτικό εργαλείο από άλλη περιοχή!

Η υπηρεσία μη έχοντας άλλο αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο μέτρο στην διάθεση της προχώρησε στη νέκρωση του προβεβλημένου ήδη πλατάνου και των περιμετρικών δένδρων που το περιβάλλουν, προκειμένου να εμποδιστεί η μετάδοση της ασθένειας , μέσω του ριζικού τους συστήματος στα αλλά πλατάνια της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι το θανατηφόρο για τα πλατάνια μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου, την τελευταία δεκαετία έχει νεκρώσει χιλιάδες αιωνόβια πλατάνια σε όλη τη χώρα. Ο μύκητας Ceratocystis platani, που προκαλεί την ασθένεια, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003, στη Μεσσηνία και έχει ήδη προσβάλλει και νεκρώσει χιλιάδες πλατάνια στην Πελοπόννησο, ενώ πρόσφατα η ασθένεια εντοπίστηκε και στην Ήπειρο.

Ήδη η περιοχή της λίμνης Δόξας ερευνάται εξονυχιστικά από τους υπαλλήλους και τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές του Δασαρχείου Ξυλοκάστρου για τον εντοπισμό πιθανόν και άλλων εστιών.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί ειδική απόφαση καθορισμού «Ζωνών προστασίας» της περιοχής από την συγκεκριμένη ασθένεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ