Νέα στοιχεία αποκαλύπτει η έρευνα στο Μεγάλο Γαρδίκι

GARDIKI KASTRI

GARDIKI KASTRI

Οι εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί και τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την αρχαιολογική έρευνα στο Λόφο του Γαρδικίου Ιωαννίων θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που οργανώνει η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Οι αρχαιολόγοι Γεωργία Πλιάκου και Μαρία Ντίνου θα μιλήσουν με θέμα τον οχυρωμένο οικισμό στο λόφο Καστρί Μεγάλου Γαρδικίου και τα έργα για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου .

Ο οχυρωμένος οικισμός – ακρόπολη στο λόφο Καστρί Μεγάλου Γαρδικίου απασχόλησε την αρχαιολογική έρευνα ήδη από τη δεκαετία του 1950.

Την ίδια περίπου εποχή εκδόθηκε και το πρώτο διάταγμα προστασίας και χαρακτηρισμού της ακρόπολης ως αρχαιολογικού χώρου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανασκαφική έρευνα και η τοπογραφική αποτύπωση των ορατών οικιστικών καταλοίπων της ακρόπολης.

Το νομικό καθεστώς προστασίας του αρχαίου πολίσματος και του περιβάλλοντος χώρου του ενισχύθηκε περαιτέρω, με τη θεσμοθέτηση Ζωνών προστασίας σε όλη την έκταση του λόφου Καστρί, γεγονός που αποτέλεσε εν πολλοίς προϋπόθεση για τηνένταξη προτάσεων ανάδειξης της ακρόπολης σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματτα (Γ΄ΚΠΣ – ΠΕΠ Ηπείρου 2000-2006 και ΕΣΠΑ 2007-2013).

Στο πλαίσιο των έργων ανάδειξης, έχουν προκύψει νέα στοιχεία για το χρονολογικό ορίζοντα, τις διαφορετικές φάσεις κατοίκησης και την οικιστική οργάνωση του οχυρωμένου οικισμού,τα οποία θα παρουσιαστούν από την αρχαιολόγο Γεωργία Πλιάκου, ενώ τα αποτελέσματα της αρχαιοβοτανικής έρευνας θα παρουσιαστούν από την αρχαιολόγο Μαρία Ντίνου.

{jathumbnail off}

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ