Νέα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές

dourouti3Αντιμέτωπη με νέα πρόστιμα για παραβάσεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πάλι η Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με την Ομάδα Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα (Task Force), αναμένεται η επιβολή προστίμων για τις 396 παράνομες χωματερές που εξακολουθούν να λειτουργούν.

 

«Υπάρχουν 396 χωματερές στην Ελλάδα που παραμένουν ανοιχτές. Γι’ αυτές έχουν δοθεί χρήματα από το ΕΣΠΑ προκειμένου να κλείσουν και να αποκατασταθούν. Δόθηκαν επίσης χρήματα για να δημιουργηθούν οι καινούριοι ΧΥΤΑ ώστε να υποδεχτούν τα απόβλητα που δεν θα πηγαίνουν πια στις χωματερές. Αυτό είναι το κομμάτι του ΕΣΠΑ και αν δεν έχουν τελειώσει τα έργα, τα χρήματα που δόθηκαν γι αυτό το σκοπό η Επιτροπή θα τα πάρει πίσω», σημείωσε η υπεύθυνη της Ομάδας Δράσης για τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ζωρζέττα Λάλη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονία, παρουσία του επικεφαλής της Ομάδας, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Επιπλέον η κ. Λάλη, ανέφερε ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε ήδη από την περίοδο που οι παράνομες χωματερές ήταν 2000 και πλέον οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ετοιμάζονται να προσφύγουν τον Φεβρουάριο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για δεύτερη φορά, για μη εφαρμογή της πρώτης απόφασης. Αυτό συνεπάγεται, κατά την Ζ. Λάλη, επιβολή προστίμων, τα οποία θα κληθεί μάλιστα να καταβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς έχει αλλάξει η νομοθεσία.

 

«Ο κ. Ράιχενμπαχ έκανε ό,τι μπορούσε εδώ και ενάμισι χρόνο για να μην ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Επί της ουσίας ήταν να αρχίσει τον Οκτώβριο του 2011 όταν φτάσαμε εμείς στην Αθήνα και από τότε, με συνεχή προγράμματα δράσης με το υπουργείο Περιβάλλοντος, καταφέραμε για ορισμένο χρόνο να αναστείλουμε τη λήψη αυτής της απόφασης. Ωστόσο αισθανόμαστε ότι επίκειται αυτή η απόφαση, ότι τίποτε δεν θα μπορέσει να τη σταματήσει, εκτός, ίσως, από υψηλότατες πολιτικές παρεμβάσεις. Το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι καταδικαστικό γιατί δεν θα έχουν κλείσει 396 χωματερές μέχρι να αποφασίσει το δικαστήριο, οπότε το δικαστήριο δεν θα έχει λόγο να αθωώσει την Ελλάδα», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ