Νέα ηγεσία, νέοι στόχοι

TSAYTARHS

TSAYTARHS«Ο κόσμος χρωστάει στη γεωργία και ήρθε η ώρα η κοινωνία να δώσει πίσω τα χρωστούμενα» τόνισε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά την παραλαβή του υπουργείου από τον υπηρεσιακό υπουργό Ναπολέων Μαραβέγια, δίνοντας το μήνυμα της προσπάθειας να γίνει η αγροτική παραγωγή πυλώνας ανάπτυξης της χώρας στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει.

Ο κ. Τσαυτάρης κατά τη σύντομη ομιλία του σημείωσε πως η γεωργία «πήρε στις πλάτες της» στο παρελθόν την οικονομική ανοικοδόμηση της χώρας και χαρακτηριστικά ανέφερε πως «εάν δεν υπήρχε εξαιρετικό ελληνικό βαμβάκι, καπνός, αμπέλι και ροδάκινα σήμερα δεν θα είχαμε βιομηχανία» και συνεχίζοντας ανέφερε πως «υπάρχουν ευκαιρίες για να ξαναμιλήσει ο κόσμος σήμερα για τα ελληνικά προϊόντα, όπως το ελληνικό γιαούρτι».

 Επιπλέον, τόνισε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής και την οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διασφάλιση της αυτάρκειας των τροφίμων για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ακολούθως ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε πως «σαν γεωτεχνικός έχω έρθει στο υπουργείο πάρα πολλές φορές. Επομένως νιώθω ότι ξαναγυρίζω σε ένα σπίτι οικείο όπως ήταν οικείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Γεωπονική Σχολή αλλά και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιολογικών Επιστημών. Γεννήθηκα σε ένα μικρό χωριό στην Δράμα όπου άσκησα την γεωργική παραγωγή βοηθώντας τους γονείς μου, φτωχούς ανθρώπους ώστε να μπορέσουν να τα καταφέρουν».

Οι ευκαιρίες των ελληνικών προϊόντων

Ο νεος υπουργός υπογράμμισε πως «οι ευκαιρίες δεν τελείωσαν, συνεχώς δημιουργούνται καινούριες. Όπως ο κόσμος κάποτε μιλούσε για την σταφίδα, τον καπνό, το βαμβάκι, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της πατρίδας μας. Θα πρέπει να αρχίσει να ξαναμιλάει για ελληνικά προϊόντα. Να ξαναμιλήσει ο κόσμος για το ελληνικό γιαούρτι. Τώρα που ξανανακαλύφθηκαν τα προβιοτικά ο κόσμος κατάλαβε την σημασία του γιαουρτιού. Το ελληνικό γιαούρτι είναι τα πρώτο προϊόν σε όλο τον δυτικό κόσμο του οποίου η κατανάλωση τετραπλασιάζεται κάθε χρόνο. Να ακολουθήσουν και τα μεταποιημένα λαχανικά. Τα τουρσιά μας είναι εξαιρετικά προβιοτικά τρόφιμα. Θα πρέπει ο κόσμος να αρχίσει ξανά να μιλάει γι’ αυτά».

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Από τη μεριά του ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε «πως η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας είναι η τελευταία ευκαιρία του τόπου και το αποτέλεσμα θα μας κρίνει όλους».

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «χρειάζεται συστράτευση από τη διοικητική μηχανή του υπουργείου για το επιθυμητό αποτέλεσμα». Ακόμη ανέφερε πως το υπουργείο αποτελεί οικείο χώρο για τον ίδιο και πως προερχόμενος από αγροτική οικογένεια έχει βιωματική σχέση με τον τομέα. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «βλέποντας ανάμεσά σας τον πατέρα μου βλέπω τις αγωνίες των αγροτών, των ανθρώπων του μόχθου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής και να σταθούν όρθιοι. Ερχόμαστε στο ΥπΑΑΤ σε μια δύσκολη συγκυρία. Σε μια εποχή που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για την νέα ΚΑΠ. Έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη διαπραγμάτευση αλλά νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο σύμφωνα με αυτά που άκουσα και από τον απερχόμενο υπουργό κ. Μαραβέγια. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για την πατρίδα μας όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία. Προς αυτή την κατεύθυνση θέλω να εργαστούμε. Πιστεύω ότι έχουμε τις προϋποθέσεις για να πετύχουμε».

Ναπολέων Μαραβέγιας

Ο απερχόμενος υπουργός Ναπολέων Μαραβέγιας, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Τσαυτάρη και στον κ. Χαρακόπουλο, σημείωσε πως «η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αφήνει μεγάλα περιθώρια εθνικού σχεδιασμού, με το γεγονός αυτό να είναι τόσο καλό όσο και κακό για τη χώρα» , αλλά εξέφρασε την πίστη του πως «με τη στιβαρή ηγεσία των υπουργού και του υφυπουργού θα οδηγηθούμε σε καλά αποτελέσματα». Τελειώνοντας δήλωσε πως «ήταν τέτοιο το βάρος του υπουργείου που αισθάνομαι σαν να απολύθηκα από τον στρατό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ