Νέα επίθεση Τσίπρα στην Κυβέρνηση από την Ηγουμενίτσα

tsipras ig

Σφοδρή επίθεση για εγκληματική διαχείριση στις παράλληλες κρίσεις της πανδημίας και της ακρίβειας εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την σύσκεψη που είχε με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς στην Ηγουμενίτσα, κατά τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του στην Ήπειρο, κάνοντας λόγο για «δύο χρόνια που δεν έπρεπε να είναι εφησυχασμού από τον κ. Μητσοτάκη».

Αναφερόμενος στην έκρηξη της ακρίβειας και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις που «βιώνουν μία ραγδαία μείωση του εισοδήματός τους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ», σε αντιδιαστολή με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, που «ψηφίζει την επόμενη εβδομάδα έναν Προϋπολογισμό που που λαμβάνει ως δεδομένο ότι η πανδημία τελείωσε». Χαρακτήρισε δε, «κοινωνικά καταστροφική απόφαση» την παύση των μέτρων στήριξης.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι «η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην χονδρική τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη», αποδίδοντας την αρνητική πρωτιά στην απόφαση εκχώρησης του 17% της ΔΕΗ εν μέσω κρίσης, την αδράνεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΡΑΕ, σημειώνοντας πως οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος σε ένα μέσο νοικοκυριό μπορεί να φτάνουν και τα 500 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα «επαγγελματίες τις εστίασης στα Ιωάννινα μου μιλούσαν για αυξήσεις ως και 2.500 ευρώ, δύο μισθοί υπαλλήλων δηλαδή». Πρόσθεσε δε πως η κατάσταση για τους επιχειρηματίες είναι μη βιώσιμη, δεδομένου πως «οι επαγγελματίες βρίσκονται με συσσωρευμένα χρέη από την περίοδο της πανδημίας και με την προοπτική να έχουν να επιστρέψουν τις όποιες ενισχύσεις πήραν, και με το τζίρο τους σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν να έχει πέσει ως και 80%». Για αυτό το λόγο και προειδοποίησε για «κοινωνικό αδιέξοδο», δεδομένου ότι «αν και ορθώς δεν έχουμε λοκντάουν, από τη μία ο φοβος του κορονοϊού και από την άλλη η μειωμένη αγοραστική δύναμη αποτρέπουν τους πολίτες από την κατανάλωση».

Στο πλαίσιο αυτό παρέθεσε την ανάγκη δέσμης μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται «με τη διαγραφή, όπως προτείνουμε εμείς, μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Ακόμα σημείωσε ότι πρέπει να επεκταθούν τα μέτρα στήριξης, διότι «το να μπει μαχαίρι στα μέτρα στήριξης από 1/1/2022 είναι κοινωνικά καταστροφικό». Ως εκ τούτου τόνισε ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα – ας είναι και μικρότερο – μη επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σε ότι αφορά στα νοικοκυριά πρότεινε τη μείωση στο κατώτατο από την ΕΕ επιτρεπτό επίπεδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ειδικά για τους αγρότες πρότεινε το σχετικό μέτρο να επεκταθεί για όλους τους παραγωγούς, όχι μόνο για τους συνεταιρισμούς.  

Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη ότι επί δύο χρόνια έστελνε λάθος μηνύματα, όταν έλεγε εμβολιάσου και ξεμπέρδεψες και πανηγύριζε τρεις φορές το τέλος της πανδημίας και εξέπεμπε μηνύματα χαλαρότητας προς τους πολίτες, ενώ «όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι η υπόθεση αυτή δεν θα είναι υπόθεση λίγων μηνών και ότι θα έχουν δυσκολίες και μέτρα προστασίας και οι εμβολιασμένοι». Ειδικά για το θέμα του εμβολιασμού, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες», εκτιμώντας ότι εν τέλει «δεν έγινε ποτέ μία ουσιαστική προσπάθεια», αντιπαραβάλλοντας με την καμπάνια εμβολιασμού που έγινε πόρτα πόρτα στην Πορτογαλία, η οποία έχει φτάσει σε ποσοστά εμβολιασμού άνω του 90%, ενώ η Ελλάδα παραμένει λίγο πάνω από το 60%. Εξήγησε πως δεν αναφέρεται σε ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού που μπορεί να έχει ανορθολογικές απόψεις, «το είδαμε αυτό το κομμάτι και στις δήθεν πατριωτικές κινητοποιήσεις απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών», αλλά στο ότι «έπρεπε να δώσουμε τη μάχη και να πείσουμε και όχι να πετάξει λευκή πετσέτα η κυβέρνηση για το πολύ μεγάλο κομμάτι που είναι άνθρωποι που φοβούνται ή δεν έχουν ενημέρωση». «Σε αυτήν την προσπάθεια έπρεπε να βοηθήσει και η τοπική αυτοδιοίκηση, να πάμε πόρτα πόρτα στα σπίτια των ανθρώπων. Να βοηθήσει και η Εκκλησία, η ηγεσία της έχει παίξει θετικό ρόλο αλλά όχι δυστυχώς το σύνολό της» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απέδωσε μεγάλη ευθύνη στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά για την «πολιτική επιλογή» να ποντάρουν τα πάντα μόνο στο εμβόλιο και να αφήσουν το ΕΣΥ χωρίς στήριξη μέσα στην πανδημία, παρά το γεγονός ότι «δεν είχαμε τώρα το ΔΝΤ πάνω από το κεφάλι μας να λέει μη δαπανάτε χρήματα, αλλά το αντίθετο: Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε η ρήτρα διαφυγής στους προϋπολογισμούς και το μήνυμα που δόθηκε ήταν δαπανήστε όσα χρειάζεται για να στηρίξετε τα συστήματα Υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ