Νέα ένταση… Ο Ράμα αρπάζει περιουσίες στην Χιμάρα, αιχμηρή απάντηση της Αθήνας

Νέα ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία. Ήδη το τελευταίο διάστημα το κλίμα είναι τεταμένο εξ αιτίας του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα και των γεγονότων που ακολούθησαν. Τώρα ανοίγει και νέο μέτωπο μετά την πρωτοφανή απόφαση των Τιράνων να αξιοποιήσουν ακίνητα στην περιοχή της Χιμάρας που ανήκουν σε ομογενείς. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας αρχικά παραχώρησε δωρεάν εκτάσεις σε στρατηγικούς επενδυτές και με νέα απόφαση, πριν λίγες ημέρες, παραχώρησε δεκάδες τεμάχια στα παράλια, στο υπουργείο Τουρισμού με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση.

Όπως επισημαίνει η Ομόνοια, όλα τα τεμάχια που κρατικοποιούνται ανήκουν σε νόμιμους ιδιοκτήτες σύμφωνα με πιστοποιητικά από τα Αρχεία του Αλβανικού Κράτους και τίτλους που εδόθησαν τη δεκαετία του 1990, αλλά και τίτλους που εδόθησαν προς άγραν ψήφων Χιμαριωτών κατά τα τελευταία 5 χρόνια της διακυβέρνησης Ράμα.

«Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία περί των στοχεύσεων της Κυβέρνησης Ράμα όσον αφορά τις περιουσίες των γηγενών κατοίκων ελληνικής καταγωγής της Χιμάρας: υφαρπαγή, ένδεια και εν τέλει απομάκρυνση από τις πατρογονικές εστίες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Άμεση και αιχμηρή ήταν η απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

 «Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών.

Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρωπίνων, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις.

Τόσο αυτή όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο, οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία. Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της.

Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ