Νέα δεδομένα για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

DHMOSIO 10 7

DHMOSIO 10 7Αλλάζουν όλα στην πληρωμή χρεών προς το Δημόσιο, αφού, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, πλέον θα μπορεί κάποιος να μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων πληρώνοντας δόσεις από 20 ευρώ.

Τη δυνατότητα για «κούρεμα» κατά 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως 31/12/2013, εφόσον αυτές εξοφληθούν εφάπαξ ή τμηματικά με ελάχιστη δόση τα 200 ευρώ, προβλέπει, μεταξύ άλλων, η νέα ρύθμιση που ανακοινώνει αυτή την ώρα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Από τη διάταξη αυτή εξαιρούνται οφειλές από ΦΠΑ, ΦΑΠ, παρακρατούμενους φόρους, μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και ειδικό φόρο κατανάλωσης. Για τα χρέη έως 31/12/2014 προβλέπονται μεγάλες μειώσεις των προσαυξήσεων και 100 δόσεις.

Από τις ανακοινώσεις των Βαλαβάνη, Μάρδα και Στρατούλη στην κοινή συνέντευξη Τύπου προκύπτει ότι:

«Κούρεμα» 50% για τα «παλιά», μεγάλες μειώσεις προσαυξήσεων για τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (ευνοούνται οι κακοπληρωτές)

Καταργείται το όριο των 15.000 ευρώ και όλοι μπορούν να πάρουν τις εκατό δόσεις

Καταργείται το όριο του 1 εκατ. ευρώ.

Μπαίνει όριο δόσης 20 ευρώ από 50 ευρώ για την ελάχιστη ελάχιστη μηνιαία

Τα χρέη θα περάσουν σε ένα ΑΦΜ και όχι ανά Δ.Ο.Υ. Ετσι, αν κάποιος έχει χρέος σε δύο Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να κάνει διακανονισμό και με τις δύο Δ.Ο.Υ με μίνιμουμ δόση δέκα ευρώ ανά Δ.Ο.Υ.

Διατηρείται η βασική λογική της δυνατότητας απαλλαγής από τόκους, πρόστιμα και προσαυξήσεις για όσους πληρώσουν εφάπαξ. Θεσπίζεται κλίμακα από 2 έως 5 δόσεις με τη μεγαλύτερη έκπτωση 90% και ανά δέκα δόσεις υπάρχει κλιμάκωση του ποσοστού απαλλαγής που καταλήγει για τις 100 δόσεις σε έκπτωση 30% (από 20% σήμερα). Σε κάποιες περιπτώσεις συμφέρει η παλιά κλίμακα – η οποία παραμένει σε ισχύ.

Παρέχεται έκπτωση 50% στο κεφάλαιο για χρέη έως 31-12-2013 (εξαιρούνται χρέη από ΦΠΑ από ΦΑΠ ή παρακρατούμενους φόρους κ.ά.), από ΕΦΚ ή χρέη από τελωνεία (αφορά κυρίως μεγάλες οφειλές) σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης ή τμηματικά με μίνιμουμ το δεκαπλάσιο της κατώτατης δόσης ( 200 ευρώ).

Η ρύθμιση αφορά συνολικά βεβαιωμένες οφειλές έως 31-12-2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ