Νέα απόπειρα για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των απορριμμάτων στην Ήπειρο

monada asa

Μέσα στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει η συνάντηση του Περιφερειάρχη με την Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ και τους δημάρχους της Ηπείρου ώστε να βρεθούν λύσεις στα θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων τα οποία έχουν εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό.

Η λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης οι οποίοι είναι ολοκληρωμένοι εδώ και τρία χρόνια περίπου δεν έχει καταστεί δυνατή ενώ το άκυρο της Αποκεντρωμένης στις προγραμματικές συμβάσεις που είχε συνάψει η Περιφέρεια με ορισμένους δήμους έχει οδηγήσει και πάλι το ζήτημα στο σημείο μηδέν.

Περιθώρια για άλλο χαμένο χρόνο δεν υπάρχουν καθώς το κόστος από την μεταφορά των απορριμμάτων εκτοξεύεται στα ύψη και αποτελεί βραχνά για όλους τους Δήμους, ειδικά εκείνους που απέχουν πολλά χιλιόμετρα από το Ελευθεροχώρι όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Περιφέρεια και ΦΟΔΣΑ για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών δεν κατάφεραν να βρουν σημείο πλεύσης και  συνεννόησης. Η Κυβέρνηση προσπαθώντας να δώσει λύση προχώρησε στην ψήφιση ενός άρθρου με το οποίο όλα τα έργα περνούν στην αρμοδιότητα του Φορέα.

Κι ενώ η διαπιστωτική πράξη έχει εκδοθεί και πάλι δεν έχει γίνει ούτε μισό βήμα ώστε το θέμα να οδηγηθεί σε διέξοδο.

Η συνάντηση του Περιφερειάρχη, του ΦΟΔΣΑ και των Δημάρχων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση μόνο κάτω από συγκεκριμένες προυποθέσεις… Ή μάλλον μία προυπόθεση. Την βούληση της Περιφέρειας να παραχωρήσει στον Φορέα όλη την αλυσίδα της διαχείρισης, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει διαφανεί.

Η άλλη προυπόθεση είναι να αποδεχθεί ο ΦΟΔΣΑ μία ιδιότυπη συνύπαρξη στην διαχείριση των απορριμμάτων και των έργων φυσικά όπως η μονάδα ΑΣΑ και το εργοστάσιο.

Ο Δήμαρχος Καλπακίου Κώστας Καψάλης ήταν ένας από αυτούς που είχαν υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια η οποία ακυρώθηκε. Ο ίδιος επιμένει ότι «δεν πρέπει να παραβλέπουμε την Περιφέρεια και το σημαντικό έργο που έχει κάνει» και συμπληρώνει ότι «ωρίμασαν οι συνθήκες ώστε όλοι να βάλουμε νερό στο κρασί μας».

Απομένει λοιπόν να οριστικοποιηθεί η συνάντηση αυτή και εκεί θα διαφανούν οι προθέσεις όλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ