Νέα αντιπαράθεση για Νιάρχου και ανισόπεδο κόμβο

niarxou l8

Η ανακατασκευή της λεωφόρου Νιάρχου ξεκίνησε και συνεχίζεται εν μέσω αντιδράσεων κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής και σύγκρουσης με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το έργο αναμφίβολα απαραίτητο και οι αντιρρήσεις που οδήγησαν μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας επικεντρώνονται σε επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά.

Τις τελευταίες ημέρες η αντιπαράθεση αφορά στον ανισόπεδο κόμβο που θα κατασκευαστεί στην διασταύρωση με την Περιφερειακή των Ιωαννίνων, πλησίον του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Η κατασκευή της οδού Νιάρχου (τμήμα της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων- Δωδώνης) προχωρά τάχιστα, ανέφερε ο Περιφερειάρχης προσθέτοντας ότι είναι ένα έργο πολύ αναγκαίο γιατί στη συγκεκριμένη περιοχή κυκλοφορούν καθημερινά περί τους 20.000 πολίτες.  Συνεχίζοντας,  είπε,  ότι κατασκευάζεται  σύμφωνα με εγκεκριμένη μελέτη, η οποία πέρασε όλες τις νόμιμες διαδικασίες., αλλά και κρίθηκε και μέσα από  το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πρόσθεσε ότι μικροδιορθώσεις μπορεί να γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη των επιβλεπόντων μηχανικών, των μελετητών και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020», όχι όμως και αλλαγές που αλλάζουν ριζικά τη φιλοσοφία του έργου, όπως είναι και το αίτημα κατάργησης τους ανισόπεδου κόμβου στη συμβολή της Νιάρχου με την Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων.

Κάτοικοι και επιχειρηματίες από την πλευρά τους επανέρχονται με νέα ανακοίνωση και εκτιμούν ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν δικαίωση των απόψεών τους.

 «Οι μετακινήσεις των 20 χιλιάδων είναι σαφές ότι δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση, κάτι που μπορεί να βεβαιώσει οποιοσδήποτε  συγκοινωνιολόγος, τον ανισόπεδο κόμβο ο οποίος για να είναι αναγκαίος θα πρέπει να καταγράφονται 3-4πλάσιες μετακινήσεις από τις σημερινές, πράγμα και μελλοντικά αδύνατον.

Τούτων δοθέντων ο κ. Καχριμάνης θα πρέπει να αναθεωρήσει την αρνητική του στάση και να αντιληφθεί το αχρείαστο του κόμβου, ώστε, ούτε να τεθεί εν αμφιβόλω η ομαλή συνέχιση των εργασιών, ούτε όμως και να καταστεί αναγκαία η κατεδάφισή του μετά από 3-4 χρόνια.

Σχετικά με τις αναφορές του κ. Καχριμάνη στην απόφαση του ΣτΕ αλλά και τις πράξεις της Διοίκησης σημειώνουμε, για μια ακόμα φορά, ότι το ΣτΕ έκρινε  όσα ζητήθηκαν με την αίτηση ακύρωσης των απαλλοτριώσεων, και δεν αφορούν πιθανές πράξεις ή παραλείψεις της Διοίκησης, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που εμπλέκονται στην οδό Νιάρχου και για τις οποίες θα αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Καχριμάνης θα πρέπει να εξηγήσει πειστικά, στους πολίτες Ιωαννίνων και Ηπείρου τουλάχιστον (αλλά και σε όλους τους επισκέπτες), για ποιο λόγο για την σύνδεση με την Εγνατία επιλέγει, κατά παγκόσμια πρώτη, ισόπεδο κυκλικό κόμβο και στην Νιάρχου ανισόπεδο, όταν οι μετακινήσεις της Εγνατίας είναι πολλαπλάσιες εκείνων της Νιάρχου» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ