Ναός Απόλλωνα, ο σημαντικότερος στην Αμβρακία

NAOS APOLLONAΣύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Ναός του Απόλλωνα Πύθιου Σωτήρα ήταν ο σημαντικότερος λατρευτικός χώρος της αρχαίας Άρτας (Αμβρακία). Δέσποζε στο κέντρο της πόλης. Σήμερα ο επισκέπτης δύσκολα θα καταλάβει το αρχαίο μεγαλείο του καθώς από το μνημείο σώζεται μόνο η κρηπίδα και η ευθυντηρία.

Ο ναός του Απόλλωνα χρονολογείται από τους αρχαιολόγους γύρω στο 500 π.Χ., με βάση πώρινα αρχιτεκτονικά μέλη, που βρέθηκαν διάσπαρτα στον χώρο. Οι αρχαιολόγοι επίσης πιστεύουν ότι στην ίδια θέση υπήρχαν και παλαιότερα ιερά του Απόλλωνα. Ο ναός ήταν δωρικού ρυθμού, περίπτερος, με πρόναο και επιμήκη σηκό, και είχε διαστάσεις 44 x 20,75 μ. Στο βάθος του σηκού διατηρείται η θεμελίωση του βάθρου για το άγαλμα του Απόλλωνα. Ο χώρος του ιερού από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια χρησίμευσε ως λατομείο.

 

Άλλωστε με την ίδρυση της αρχαίας Νικόπολης από τους ρωμαίους, εκτός από τους κατοίκους της Άρτας μεταφέρθηκαν στην καινούργια πόλη και πολλά οικοδομικά υλικά που πάρθηκαν από παλαιότερα αρχιτεκτονικά μνημεία. Ο ναός του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε το 1964 κατά τη διάρκεια εργασιών σε οικόπεδο στο κέντρο της Άρτας. Βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο της πόλης δίπλα στην πλατεία Κιλκίς. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ