Μυστικά της Αρχαίας Αμβρακίας στο παλιό δημαρχείο!

aggeia amvrakia

Ανασκαφική έρευνα στους υπόγειους χώρους του διατηρητέου κτηρίου του Παλιού Δημαρχείου της πόλης της Άρτας διενεργεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του έργου της αποκατάστασης του Ιστορικού Δημαρχείου που εκτελούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αρταίων με την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία ΙΛΙΣΣΟΣ.

Στη διάρκεια της ολιγοήμερης ανασκαφής, έχει αποκαλυφθεί, ένα τμήμα μιας από τις πλατιές λεωφόρους που διέσχιζαν τον πολεοδομικό ιστό της αρχαίας πόλης.

Ένα σύνολο μικρογραφικών (μικκύλων) αγγείων που εναπόθεσαν οι Αμβρακιώτες κατά την ανέγερση οικίας ή κτηρίου αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό εύρημα της ανασκαφής του υπογείου.

Το τελετουργικό θεμελίωσης, το λεγόμενο «εγκαίνιον», ήταν σύνηθες στην Αμβρακία και περιελάμβανε την τοποθέτηση ενός συνόλου αγγείων ποικίλων σχημάτων σε λάκκο και συνοδευόταν από σπονδές και χοές στους θεούς, προκειμένου οι ιδιοκτήτες της νέας οικίας να κερδίσουν μακροζωία και ευημερία.

Η Υπηρεσία εύχεται το «εγκαίνιο» της Αμβρακίας να φέρει καλοτυχία στην εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης του ιστορικού διατηρητέου κτηρίου του Παλιού Δημαρχείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ