«Μύλος» για την πυροπροστασία στα Γιάννινα.. Στα «κάγκελα» οι πρόεδροι για τα σχέδια εκκένωσης

Άνω- κάτω έγινε η σύσκεψη για την πυροπροστασία που οργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών παρότι ο Ιούλιος τελειώνει. Κι έγινε άνω κάτω όταν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έκαναν γνωστό ότι οι αυτοδιοικητικοί, από Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων μέχρι αντιδημάρχους και δήμαρχο θα κληθούν να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη, σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά. Κι αυτό από μόνο του μπορεί να μην σήμαινε πολλά πράγματα, όμως οι Πρόεδροι και ο Δήμος οφείλουν να έχουν καταρτίσει σχέδια εκκένωσης περιοχής, να έχουν προβεί σε καθαρισμούς και εν ολίγοις να έχουν μεριμνήσει για την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.

Οι αντιδράσεις των Προέδρων από τα χωριά του Δήμου Ιωαννιτών ήταν έντονες καθώς οι ίδιοι δήλωσαν πλήρη αδυναμία στην εκπόνηση σχεδίων εκκένωσης, την εκπόνηση των οποίων θα πρέπει να αναλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Τοπική Κοινότητα Μαρμάρων, η οποία περιλαμβάνει αρκετούς οικισμούς, από τα Καρδαμίτσια και την Ολυμπιάδα μέχρι τα Μάρμαρα, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα καλύπτει μία έκταση αρκετών χιλιάδων στρεμμάτων που είναι χορτολιβαδική.

Οι πρόεδροι έφτασαν στο σημείο να τονίσουν ότι είναι έτοιμοι να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους αν είναι να εμπλακούν σε μία τεράστια περιπέτεια με την δικαιοσύνη.

Το ερώτημα αν υπάρχουν σχέδια εκκένωσης περιοχών πάντως δεν απαντήθηκε επαρκώς, φαίνεται ωστόσο ότι ο Δήμος έχει κάποιους βασικούς άξονες για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκες, στους οποίους οι πολίτες δεν είναι κοινωνοί.

Εκ του νόμου πάντως οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα για την εκπόνηση σχεδίων εκκένωσης των περιοχών τους.

Πέραν αυτών, από την Πυροσβεστική έγιναν αυστηρές συστάσεις προς τους βοσκούς και τους κτηνοτρόφους, καθώς κατά το παρελθόν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να ανάβουν φωτιές είτε για να καθαρίσουν χωράφια, είτε για να δημιουργήσουν βοσκοτόπια.

Η σύσκεψη πάντως ανέδειξε αρκετά προβλήματα και κατέδειξε την αναγκαιότητα καλύτερης οργάνωσης και συντονισμού σε κατάλληλο χρόνο και όχι εν μέσω του θέρους… Ακόμη και του γιαννιώτικου θέρους που συνοδεύεται σχεδόν καθημερινά από βροχοπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ