Μπουρίνι με μεγάλη ραγδαιότητα, που οφείλονται τα καιρικά φαινόμενα

mpourini ragdaiotita

Αν το μπουρίνι που ξέσπασε το μεσημέρι στην πόλη και το νότιο τμήμα του λεκανοπεδίου διαρκούσε μία ώρα τότε το ύψος της βροχόπτωσης θα ίδιο με αυτό που καταγράφεται στη διάρκεια ενάμισι χειμερινού μήνα!

Μέσα σε λίγα λεπτά και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει ο Μετεωρολογικός Σταθμός που είναι εγκατεστημένος στο Πανηπειρωτικό Στάδιο καταγράφηκαν 20 χιλιοστά βροχής.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • ragdaiotita

Η ραγδαιότητα όμως έφτασε στα 260 χιλιοστά ανά ώρα, κάτι που σημαίνει ότι αν το έντονο φαινόμενο διαρκούσε 60 λεπτά, τα είχαμε το νερό ενάμισι χειμωνιάτικου μήνα και κατ’ επέκταση σοβαρά προβλήματα, κυρίως πλημμυρικά.

Όπως εξηγεί στο Epiruspost ο Καθηγητής Μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας, τα φαινόμενα αυτά είναι συνηθισμένα στα ηπειρωτικά κατά την διάρκεια του Μαίου. Εκδηλώνονται όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες στο έδαφος και χαμηλές στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Εμφανίζονται πάνω από την ξηρά και κυρίως στους ορεινούς όγκους και όχι στα παράλια και τα νησιά λόγω της ταχύτερης θέρμανσης του εδάφους από την θάλασσα.

Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εδάφους και ατμόσφαιρας, όπως ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας, έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία νεφών κατακορύφου αναπτύξεως που φτάνουν μέχρι και τα δέκα χιλιόμετρα ύψος και δίνουν τοπικές αλλά και πολύ τοπικές καταιγίδες συνοδευόμενες συχνά από χαλάζι.

Όλα αυτά βέβαια σταματούν ότι μπει το καλοκαίρι καθώς τότε η ατμόσφαιρα θερμαίνεται ομοιόμορφα και δεν υπάρχουν αποκλίσεις στις θερμοκρασίες.

Ανάλογα ή μικρότερης έντασης τοπικά μπουρίνια αναμένεται να εκδηλωθούν και την Τετάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ