Μοντέλο διαρχίας- Δεν θα είναι υποψήφιος ο Γιώργος

papandreouΡαγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αφού από την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε τα χαρτιά του και, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε γνωστό ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για πρόεδρος του κόμματος ούτε για πρωθυπουργός.

Η πρόταση του κ. Παπανδρέου είναι να αναδειχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με εκλογική διαδικασία από την βάση του κόμματος, μετά τις εθνικές εκλογές.

Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει υποψήφιο πρωθυπουργό είτε από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα είτε μέσω άλλης θεσμοθετημένης διαδικασίας που θα επιλέξουν τα όργανα του Κινήματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στη συνέχεια, μετά τις αποφάσεις που θα λάβει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο, να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να συγκληθεί Συνέδριο εκλογικού προγράμματος ή Συνδιάσκεψη. Οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Επίσης, στην επόμενη περίοδο το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάζει μία ή δύο φορές την εβδομάδα και θα λειτουργεί ως συντονιστικός κρίκος του ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και την εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος ο κ. Παπανδρέου θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας τις εκ του καταστατικού οριζόμενες αρμοδιότητες του, στηρίζοντας την δημοκρατική παράταξη και το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου και υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό που προτείνει «δεν υπάρχουν ούτε ‘δεύτερες’, ούτε πονηρές σκέψεις».

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι σε εξέλιξη. Με ενδιαφέρον τώρα αναμένονται οι τοποθετήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, πολλά από τα οποία έχουν ζητήσει εκλογή νέου αρχηγού πριν από τις εθνικές εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην κατατεθείσα πρόταση για «σύντομες διαδικασίες» εκλογής προέδρου του Κινήματος επισημαίνοντας ότι η πρόταση αυτή δεν είναι ρεαλιστική, καθώς είναι αδύνατη η εκλογή προέδρου από την βάση σε διάστημα μιας εβδομάδας και πάντως πριν τις 15 Ιανουαρίου.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε όλα τα «υπέρ» και «κατά» των προτάσεων για την εκλογή προέδρου πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές, υπογράμμισε εκ νέου ότι «θα κάνω το καθήκον μου, δεν πάω σπίτι μου και έχω πει ότι θα υπηρετήσω την δημοκρατική παράταξη από όποια θέση». «Δεν είμαι δεμένος με καρέκλες και το απέδειξα πρόσφατα με την κυβέρνηση Παπαδήμου» πρόσθεσε.

Ήδη αντιρρήσεις φέρεται να έχουν εκφράσει ο Γ.Μίχας και η Συλβάνα Ράπτη. Υπέρ των άμεσων διαδικασιών τοποθετήθηκαν και οι κ.κ. Ν.Σαλαγιάννης και Κ.Πανταζής. Αλλά και ο κ. Γ.Παναγιωτακόπουλος, σημείωσε ότι δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις και σκόπιμες ολιγωρίες και πρότεινε τη σύγκλιση ενός συνεδρίου επανίδρυσης πριν από τις εθνικές εκλογές.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης ανάφερε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ότι «ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ ζητά επιχειρήματα και ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, δεν θέλει ούτε αναθέματα, ούτε την αναπαραγωγή των επιχειρημάτων των αντιπάλων μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ