Μόνιμα στο αεροδρόμιο πυροσβεστικό ελικόπτερο με Γιαννιώτες χειριστές

Με ένα ρωσικό ελικόπτερο ενισχύονται  οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Ήπειρο. Το ελικόπτερο έκανε “αναγνωριστική προσγείωση” στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων όπου θα βρίσκεται από τις επόμενες μέρες και για όλη την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση και την κατάσβεση πυρκαγιών. Πρόκειται για ίδιου τύπου ελικόπτερο με αυτό που είχε επιχειρήσει πέρυσι το καλοκαίρι στην περιοχή του Σταυρακίου, όταν είχε ξεσπάσει η μεγάλη πυρκαγιά. Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι και το μοναδικό εναέριο μέσο που θα «θωρακίσει» την Ήπειρο το επόμενο διάστημα καθώς δεν θα υπάρξει μόνιμη παρουσία ελικοπτέρου τύπου Έρικσον.

Σημειώνεται ότι και οι δύο χειριστές του ρώσικου ελικοπτέρου είναι Γιαννιώτες κάτι που σίγουρα βοηθάει καθώς γνωρίζουν την γεωγραφία της περιοχής.

Παράλληλα πυροσβεστικά αεροσκάφη αλλά και ένα ίδιου τύπου ελικόπτερο θα βρίσκονται και φέτος στη βάση του Ακτίου, ώστε να συμβάλλουν όπου κι αν χρειαστεί.

Πυροσβεστική αλλά και Πολιτική Προστασία είναι περισσότερο ενισχυμένες από τα προηγούμενα χρόνια και δείχνουν πιο έτοιμες για την αντιπυρική περίοδο.

Οι οδηγίες της πυροσβεστικής στους πολίτες

«Επειδή το δάσος μπορεί να υπάρχει χωρίς τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος χωρίς το δάσος δεν μπορεί να ζήσει, είναι υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο αυτήν τη φυσική κληρονομιά», τονίζει το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, σε ανακοίνωσή του για τη νέα αντιπυρική περίοδο και ταυτόχρονα παραθέτει μία σειρά οδηγίες προς τους πολίτες για να μην προκαλέσουν πυρκαγιά:

Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).

Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.

Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα από το παράθυρο του αυτοκινήτου ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους ούτε γυάλινα μπουκάλια διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.

Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών-πυροτεχνημάτων σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.

Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.

Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για πυρκαγιά.

Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Επίσης, σε περίπτωση πυρκαγιάς:

Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες, τόσο για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε όσο και για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά και:

Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, για τη δική μας ασφάλεια, σε περίπτωση πυρκαγιάς ακολουθούμε τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ