Μονή Τσούκας… Διαχρονικό προσκύνημα στην Ήπειρο

amoni tsoukas

amoni tsoukas

Μονή Τσούκας… Ένα προσκύνημα, ένας τόπος, γεμάτος συγκινήσεις…

Το μοναστήρι, αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου, είναι κτισμένο στην κορυφή λόφου, κοντά στο χωριό Ελληνικό και σε μικρή σχετικά απόσταση από την πόλη των Ιωαννίνων. Πρόκειται για ενεργό μοναστήρι που είναι ιδιαίτερα γνωστό στην περιοχή, καθώς αποτελεί, σημαντικό προσκύνημα με αξιόλογη κοινωνική προσφορά.

Κατά την παράδοση το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1190 από τον αυτοκράτορα Ισαάκιο Β΄ Άγγελο, ωστόσο το καθολικό στη σημερινή του μορφή κτίστηκε πιθανόν στα τέλη του 17ου αι. και οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού στα μέσα του 18ου αι. Σύμφωνα με επιγραφή το 1779, με δαπάνη του ηγουμένου Γαβριήλ, ολοκληρώθηκε το «χρύσωμα» του τέμπλου προσδίδοντας του μια εξαιρετική όψη.

Η μονή περιβάλλεται από ψηλό περιβολλότοιχο και τα δυόροφα κελιά (στο μεγαλύτερο μέρος τους κτίσματα του 18ου-19ου αι.), έχουν αναστηλωθεί τα τελευταία χρόνια.

Στο πίσω μέρος της μονής ο επισκέπτης και προσκυνητής της μονής μπορεί να θαυμάσει τη χαράδρα του Αράχθου ποταμού που έχει χαρακτηριστεί ως τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Η θέα από εκεί είναι απλά μαγευτική.

Δείτε το βίντεο εδώ

ΠΗΓΗ: epirustreasures.gr
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ