Μονάδες βιορευστών προκαλούν ξεσηκωμό σε χωριά της Ζίτσας και της Δωδώνης

bioreusta

Γενικό ξεσηκωμό σε χωριά των Δήμων Ζίτσας και Δωδώνης προκαλεί η πρόθεση εταιρίας (ΙΚΕ) να κατασκευάσει τρεις μονάδες καύσης βιορευστών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα χωριά, όπως ο Λύγγος, το Γραμμένο και η Κωστάνιανη προχωρούν τις μέρες αυτές σε Γενικές Συνελεύσεις κατοίκων, στην συγκρότηση Επιτροπών και σε συντονισμό ώστε να αντιδράσουν δυναμικά.

Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι σε δημόσια διαβούλευση και σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι κάτοικοι, οι μονάδες που θα κατασκευαστούν σε περιοχές που ανέγγιχτες από κάθε βιομηχανική ή άλλη οχλούσα παρέμβαση, θα έχουν ως βασικό αντικείμενο την καύση βιορευστών μέσω της οποίας θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Μάλιστα αναφέρουν ότι για τις ανάγκες τους θα εισάγουν έλαια από χώρες του εξωτερικού όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Οι εκτάσεις όπου πρόκειται να γίνουν οι συγκεκριμένες μονάδες έχουν μισθωθεί προ μηνών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μονάδες αυτές δεν θα λύσουν κανένα από τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής όπως ενδεχομένως θα συνέβαινε με μονάδες διαχείρισης βιομάζας.

Οι κάτοικοι των χωριών είναι ανάστατοι καθώς από τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους εκτιμούν ότι θα προκύψει σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε μία περιοχή μάλιστα που κάνει μικρά και σταθερά βήματα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ΜΠΕ για τις συγκεκριμένες μονάδες έρχονται προς έγκριση σε μία περίοδο όπου η Περιφέρεια Ηπείρου απορρίπτει μελέτες και επενδύσεις τόσο για αιολικά πάρκα –ανεμογεννήτριες- όσο και για φωτοβολταικά εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει χωροταξία για τέτοιες μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ