Μητσοτσάκης: Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη βδομάδα… Σταδιακά και προσεκτικά επιστροφή στην κανονικότητα

Η μάχη κερδήθηκε αλλά ο πόλεμος δεν τέλειωσε ακόμα ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες ενόψει του Πάσχα. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η παραμικρή επανάπαυση μπορεί να οδηγήσει σε πισωγύρισμα και σημείωσε ότι απώλειες θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία για τον τρόπο που εξελίσσεται η κατάσταση στη χώρα. Επισήμανε, δε, ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά. Τόνισε ότι θα έρθει η ανάκαμψη το 2021, επειδή «διαθέτουμε αξιοπιστία και σοβαρότητα» σημειώνοντας ότι «δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα. Για να έχουμε μέρισμα στην ανάκαμψη που θα ακολουθήσει».

«Αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα, μία πραγματικά Μεγάλη Εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί ακόμη και πως «μια κλωστή χωρίζει τη νίκη απ’ την καταστροφή». «Η παραμικρή επανάπαυση, ωστόσο, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό πισωγύρισμα» προειδοποίησε.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «θα συμβουλευόμαστε πάντα τους ειδικούς. Η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις. Kαι μόνο όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα. Πάνω απ’ όλα, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα».

Ο κ. Μησοτάκης είπε η πανδημία υποχωρεί. Αλλά είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει τον επόμενο χειμώνα. Και πρέπει να μας βρει έτοιμους.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα  καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα» αλλά επανέλαβε την έκκληση να μείνουμε σπίτι.

Ανακοίνωσε επίσης έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ στους 155.000 μακροχρόνια άνεργους.

Μεγάλη η ύφεση το 2020 αλλά ακόμη μεγαλύτερη η ανάκαμψη το 2021

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός προετοίμασε την κοινή γνώμη ότι «η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη» αλλά πρόσθεσε: «Ακόμα μεγαλύτερη, όμως, μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021. Και, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα διαθέτουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ένα τεράστιο απόθεμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Αυτό το εθνικό κεφάλαιο, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές. Γιατί ένας πόλεμος σε εξέλιξη απαιτεί εφεδρείες. Θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά, μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ