Μητσοτάκης: Τέλος της επόμενης εβδομάδας τα νέα μέτρα στήριξης

mitsotakis kisea

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βερσαλλίες όπου διεξάγεται από χθες η άτυπη Σύνοδος Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στην αρχή της ομιλίας του την αλληλεγγύη που επέδειξε στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έλαβε την ίδια στήριξη από την Ευρώπη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που αντιμετώπιζε η χώρα. “Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να γίνει το έναυσμα για ένα νέο κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου” τόνισε.

“Εκφράζω τον αποτροπιασμό και την οδύνη μου για τις εικόνες που βλέπουμε από την Ουκρανία με θύματα αμάχους ” υπογράμμισε και σημείωσε ότι στη Σύνοδο εξέφρασε και πάλι το έντονο ενδιαφέρον για τους ομογενείς μας στη Μαριούπολη. “Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανέφερε επίσης ότι επισημάνθηκε πως στην Ευρώπη έχουν ήδη καταφθάσει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες “και δυστυχώς θα υπάρξει μεγαλύτερη ένταση” και σημείωσε ότι “η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά”.

Την επόμενη εβδομάδα το νέο πακέτο στήριξης των αδύναμων νοικοκυριών

Παράλληλα, εστίασε και στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης που έγινε ακόμη πιο έντονο μετά τη ρωσική εισβολή, ζητώντας απλοποίηση των διαδικασιών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εξήγησε πως υπάρχει η διατύπωση στα συμπεράσματα της Συνόδου πως τα κράτη μέλη της Ευρώπης θα πρέπει όσο πιο σύντομα γίνεται να μειώσουν την εξάρτηση τους από πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Ρωσίας και σημείωσε: “Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς η χώρα μας μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να επιταχύνουμε όσο είναι δυνατόν να μειώσουμε εξάρτηση μας από υδρογονανθρακες, που σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας”.

Περαιτέρω επισήμανε πως “υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη μέλη για την πρόταση μου για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδροεμπορική αγορά φυσικού αερίου. Υπάρχει ρητή αναφορά πως θα εξεταστεί ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου” και συνέχισε: “Η αγορά πλέον είναι θύμα κερδοσκοπίας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόταση μου η τιμή έχει πέσει κατά 50%, αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη πως η αγορά δεν λειτουργεί κανονικά. Ζητήσαμε επίσης από την Κομισιόν να κάνει προτάσεις και για τις στρεβλώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι αναγνωρίζουν πως οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις είναι πεπερασμένες” προσέθεσε

Ως προς τα εθνικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για ένα πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες. “Πρέπει να παρέμβουμε με έξυπνους και όχι οριζόντιους τρόπους, ανακοινώσεις θα έχουν γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος” υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ