Μητσοτάκης: Τα χειρότερα με την ακρίβεια τα έχουμε δει

mitsotakis st det1

Για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια ήταν οι πρώτες ερωτήσεις στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την Οικονομία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκτιμά ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ήταν σημαντική η παρέμβαση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», συγκράτησε και σε ορισμένες περιπτώσεις μείωσε τις τιμές, ενώ έδωσε δυνατότητα για συγκρίσεις των τιμών, «οι καταναλωτές είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι».

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν είμαι αφελής, πάντα θα υπάρχουν επιχειρήσεις που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση. Το Καλάθι του Νοικοκυριού πρόσφερε διαφάνεια σε βασικά προϊόντα. Οι καταναλωτές είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και είναι λογικό. Κάνουν έρευνα αγοράς. Έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς και εξαντλούμε τις δυνατότητες. Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί και άλλο τους επόμενους μήνες. Πιστεύω ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι διάταξη για την αισχροκέρδεια υπάρχει και εφαρμόζεται με αυστηρό τρόπο.

Τι θα γίνει με τη μείωση των φόρων

Κλειστά τα χαρτιά του σε μεγάλο βαθμό άφησε ο πρωθυπουργός για τις παρεμβάσεις μείωσης φόρων και ελαφρύνσεων.

Η αποκλιμάκωση των φόρων για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός θα είναι βάσει των οικονομικών περιθωρίων, είπε ο πρωθυπουργός.

Η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων προσωπικά δεν με βρίσκει σύμφωνο, επισήμανε, γιατί χώρες που το εφάρμοσαν και έχασαν έσοδα, αλλά και δεν έφτασε η μείωση στον καταναλωτή.

Ο πρωθυπουργός άφησε ένα «παράθυρο» για κάποιες παρεμβάσεις, λέγοντας ότι θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά η όποια μείωση φόρων πάντα στα περιθώρια που αφήνει η Οικονομία της χώρας.

Για νέες παρεμβάσεις και νέα μέτρα

Τα δεδομένα για τον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα τα έχουμε πριν το τέλος Φεβρουαρίου, είπε ο πρωθυπουργός. «Πριν σπεύσουμε να μιλήσουμε για το επόμενο ή μεθεπόμενο μέτρο της κυβέρνησης να πατήσουμε το pause και να δούμε τις ήδη σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Όπως για παράδειγμα το Market Pass», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτοσυγκράτηση και υπομονή, είμαστε αισιόδοξοι. Αν κάτι με έχει διδάξει η ζωή αυτά τα τρισίμησι χρόνια είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», αναφερόμενος στις πολλαπλές κρίσεις.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την ανεργία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Όχι, δεν συνδέεται με την ημερομηνία των εκλογών, η αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου».

«Είναι μια απολύτως εύλογη ημερομηνία για να περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού». Η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική αλλά δεν θα υπονομεύσει τη δημοσιονομική πολιτική, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχω στη διάθεσή μου τα στοιχεία για την ανεργία», είπε ο πρωθυπουργός. Υπάρχει «μείωση της ανεργίας των γυναικών ΕΕ 29,8% στην Ελλάδα. Μείωση της ανεργίας στους νέους 17,5%. Πολύ μεγαλύτερη από την ΕΕ. Μιλάμε για μία σημαντική μείωση. Στην αγορά εργασίας υπάρχουν ελλείψεις αλλά αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο για παράδειγμα στον πρωτογενή τομέα. Πρόκειται για δομικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Έχουμε υπογράψει σχετικές διακρατικές συμφωνίες, όπως παραδείγματος χάριν με την Αίγυπτο», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ