Μητσοτάκης: Ο σεβασμός της μειονότητας προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας

Προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων καθώς και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας αποτελεί η προστασία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας. Την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έχει διατυπωθεί πολλές φορές δημόσια τον τελευταίο καιρό, μετέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της γείτονος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λουιζίμ Μπάσα. Μητσοτάκης και Μπάσα είχαν τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο επαφών του Έλληνα Πρωθυπουργού με διάφορους αρχηγούς κομμάτων.

Στρατηγικός εταίρος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η χώρα μας επιθυμεί μία ευρωπαϊκή, δημοκρατική και ευημερούσα Αλβανία, η οποία εκτός από γειτονική χώρα είναι και στρατηγικός μας εταίρος.

Παράλληλα, τόνισε στον κ. Basha το διαχρονικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων καθώς και για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Ο κ. Basha αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τις προοπτικές επιστροφής στην κανονικότητα και έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Ανησυχία για το κράτος δικαίου στην Αλβανία

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία της αντιπολίτευσης για την ποιότητα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην χώρα του και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη στήριξη που παρέχει το ΕΛΚ στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ